Un plagiat dupa Brncusi
Articol
Constantin Brncusi este bine cunoscut prin esentializarea formei, sculpturile sale sint deopotriva viguroase, dar reduse la modele primare cum sint Oul si Sfera". Pasarea maiastra, Domnisoara Pogany, Oul...
Dar opriti-va la marginea drumului pe soseaua ce merge de la Rimnicu Vilcea la Tirgu Jiu, la intrarea in localitatea Costesti. Aici se afla un muzeu natural, in aer liber, al trovantilor, partial amenajat de studentii geologi ai Universitatii din Bucuresti. Veti vedea multiplicat in zeci de forme si la scara mare modelul Oului si Sferei". Acesti ciudati bolovani de gresie au forme atit de plastice, incit multi sint cei care i-au adunat si acum ii gasesti unde vrei si nu vrei - in curtile minastirilor Antim din Bucuresti sau Cornu de linga Cimpina, impodobind Motelul Topolog sau vile particulare, statia de autobuz din Costesti, magazinele de ceramica, la Horezu, sau facind parte din temelia gardurilor si caselor din zona.
Denumirea de trovanti a fost data de un geolog romn pentru a denumi concretiunile sferoidale formate in sedimentele granulare miocene. In urma cu vreo zece milioane de ani, Marea Sarmatica talazuia in jurul Carpatilor. Era o mare austera, saraca in vietuitoare, dar bogata in nisipuri cuartoase. Nisipurile imbibate de apa s-au aglutinat in jurul unor centre, formind sfere simple, sfere unite, oua. Cam cum se formeaza galustile in fierturi de faina sau malai. Cu alte cuvinte, trovantii sint cocoloase in mamaliga sarmatica! Fortele de atractie moleculara au generat in masa nisipoasa cimpuri echipotentiale a caror simplitate matematica a constituit tiparul sferelor de gresie. Intilnirea de mai tirziu cu formele esentiale ale lui Brncusi nu este o intimplare. Nazuinta inconstienta a naturii si geniul artistului converg spre modelele arhetipale ale originii materiei.
Mai puteti vedea trovanti, din goana masinii, si pe soseaua ce serpuieste intre Turda si Cluj (bombele de Feleac), dupa cum prin dealurile de linga Sibiu sint bibiloii", iar in Moldova vom intilni balatrucile".
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona