Clipe ce dureaza o vesnicie
Articol
Unul dintre drumurile ce ne conduc spre inima Apusenilor, in Tara Motilor, ne poarta pe linga citeva pietre demne de toata atentia. La Sebes ne abatem putin pe piriul Secas, pentru a admira de aproape dantelaria Ripei Rosii, mica Arizona a Romniei, despre care poate vom vorbi alta data mai pe larg. Aici torentii au sculptat in depozitele de conglomerate miocene un labirint de ripi, hornuri si turnuri.
Din Alba Iulia pornim pe Ampoi catre Zlatna. Soseaua ne poarta printre munti molatici alcatuiti din gresii si marne moi, cenusii. Dar relieful este inviorat din loc in loc de creste semete de calcar de un alb festiv, in forma de turnuri, creste, lame, de zeci sau chiar sute de metri: Piatra Crivei, Vulcanul, Pietrele Caprei, multe altele. Aceste tisniri ce se impun in peisaj cu autoritate au fost denumite de geologi klippe" , dupa un termen german. De la distanta par adevarate obeliscuri si monumente. De altfel, unele dintre ele chiar sint monumente ale naturii si se afla sub protectia legii. Din sosea vedem Piatra Ampoitei, reduta masiva, de forma unui dom. La Taut, dupa o curba a drumului zarim in versant Piatra Corbului, cu aspectul unui zid ruinat de cetate. Cea mai spectaculoasa ni se pare a fi stinca in forma de turla de biserica, din satul Valea Mica. Pentru a completa natura, oamenii de aici au construit biserica satului chiar linga megalitul de calcar.
Ar trebui sa incheiem aici periplul nostru pe la pietrele de linga drum, dar ar fi pacat sa nu dam o raita si pe la Detunata, un alt obiectiv turistic de interes geologic. Inainte de Rosia Montana ne abatem spre est si, dupa oleaca de urcus, vom descoperi in padure silueta dantelata a Detunatei. In urma cu citeva sute de mii de ani, lavele fierbinti au razbit aici din adincime sub forma unui dom. Prin racire brusca bazaltul s-a contractat dupa fete dispuse in retea hexagonala, asemenea fagurilor de albine. Au rezultat coloane prismatice de marimea unor trunchiuri de copac. Mareata orga de bazalt nu cinta, dar uneori prismele grele cad de la mare inaltime si detunatura lor se aude de departe.
Pietrele de linga drum ne pot povesti multe, daca incercam sa le intelegem misterioasele mesaje, din timpuri de mult trecute.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona