La pomul laudat...
Articol
Cica sa nu te duci cu sacul. O fi, dar eu in padure merg de obicei cu sacul si multe zile de vacanta frumoase am petrecut culegind roadele ei. Un privilegiu princiar, de care ne mai putem inca bucura. Fructele padurii incep cu fragile de iunie, risipite la margini de poieni. Puneti intr-o sticla fragi cu mult zahar si lasati-le la rece, astupate, citeva saptamini. Rezulta o licoare pentru zei. In taieturile de padure intilnim in iulie si august zmeura de munte. Pentru mine o zi in zmeuris e mult mai relaxanta si profitabila decit una la pescuit. Liniste, aer curat si nici nu trebuie sa minti la sfirsit, caci zmeura este mai multa decit peste in balta si mai spornica la cules. Iese usor o galeata pe zi, chiar la sistemul doua in gura, una in cana. Se face sirop, serbet, zmeurata. Daca vreti va dau pe internet retetele. Clatitele cu gem de zmeura nu au seaman pe lume. In sezonul de virf in zmeuris ne vom intilni cu ursul. Este un urs ierbivor, deci dati-i binete si lasati-l cu nevoile lui. Sub soarele molatec de septembrie incepem sa mergem dupa mure si afine.
Culesul de ciuperci este stiinta, arta si sport al padurii. Inveti din carti si de la veterani, dar mai trebuie si picioare de fotbalist, rabdare de sahist si fler de conneseur. Prietenul meu Cornel este inginer atomist, asadar dupa 1989 a trebuit sa gaseasca o metoda de a-si hrani familia. Cu un cos special din rachita si un cutit el colinda in fiecare week-end padurile de linga Bucuresti sau de pe Valea Prahovei. De la el am aflat despre sutele de specii comestibile si rafinatele lor retete de preparare. Gasirea unei ciuperci rare il face fericit toata saptamina. Atentie insa! E un domeniu in care amatorismul nu are loc. O greseala grava poate fi si ultima pentru tine si invitatii tai la masa.
Dar nu tot ce culegem din padure trebuie neaparat sa fie bun de mincat. Dupa ani de peregrinari prin paduri am adunat o colectie de crengi cu forme ciudate si citeva coarne lepadate de cerbi. In buturugi scorburoase am facut elegante ikebana cu cactusi, cu licheni si imortele de padure.

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona