Cate ceva despre Delta Dunarii
Articol
Delta Dunarii formeaza o unitate bioecologica aparte, specificul sau fiind imprimat de conditiile geomorfologice, climatologice si hidroecologice. Existenta deltei se datoreaza unei cimpii aluvionare in plina si permanenta evolutie, reprezentind actualmente cel mai tinar relief de acumulare din tara noastra, la aparitia si evolutia caruia au participat si participa in egala masura atit fluviul, cit si marea. Tarim misterios in permanenta metamorfozare, existenta deltei ca unitate, pe cuprinsul ei a echilibrului natural intre factorii componenti, conditie prioritara pentru pastrarea in flora si fauna a tuturor speciilor cunoscute in prezent, a peisajului plin de farmec, care-i confera unicitate pe plan national si mondial.
Rezervatiile naturale, constituite cu scopul de a proteja partea cea mai reprezentativa a deltei, reprezinta circa 10% din suprafata perimetrului cuprins intre cele trei brate ale fluviului.
Deoarece la nivel european Delta isi pastreaza in mare parte bitopii nealterati si contine o exceptionala ornitofauna si multe specii devenite rare pe continent sau in lume, Consiliul International de coordonare a programului "Om-Biosfera" (M.A.B.), in cadrul celei de-a patra sesiuni desfasurata la Paris in 1979, a propus ca rezervatia Rosca Buhaiova-Letea sa fie inclusa in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei.
Delimitata la nord de grindul si depresiunea Matita, iar la sud chiar de granita tarii cu Ucraina, rezervatia Rasca-Buhaiova-Hrecisca cuprinde, pe aproape 16.000 ha, biotopi variati si este alaturi de rezervatia stiintifica Letea, cea mai importanta zona ocrotita a Deltei.
Accesul catre aceasta adevarata "inima" a Deltei se poate face ori pe bratul Chilia, din localitatea Periprava, ori de pe bratul Sulina prin canalele aflate la sud de localitatile Crisan sau Mila 23. Dar veti avea nevoie de aprobarea scrisa a ARBDD (Administratia Rezervatiei Biologice Delta Dunarii) si de un ghid bun cunoscator al locurilor pentru a intra si a nu va pierde in labirintul de mlastini, plauri, girle si mici lacuri si pentru a deslusi itele celor mai frumoase trasee din zonele cu vegetatie acvatica luxurianta cu aspect tropical. Aceste ape mici si plaurul plutitor din vecinatatea lacului Buhaiova adapostesc in fiecare primavara singura mare colonie de pelicani din Europa, pe linga acestia abundind si speciile de egrete, lopatari, stirci si cormorani.
Padurea Letea, partea stiintifica a acestei mari oaze de verdeata si vietuitoare, este situata pe grindul nisipos cu acelasi nume si se intinde de la nord la sud, intre satele Letea si Periprava.

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona