Medieval in 2002
Articol
Considerata astazi un adevarat oras muzeu, obiectiv de mare atractie pentru turisti, fotografi si pictori, Sighisoara este singura cetate medievala locuita din Europa. Alcatuita din Orasul de Jos, situat pe cimpie, si Orasul de Sus, in care se afla Cetatea, asezarea este locuita fara intrerupere din anchitate, in Evul Mediu este mentionta pentru prima oara in anul 1280. Ca intr-o stampa de epoca, Sighisoara cea de pe Dealul Cetatii si-a pastrat neschimbata infatisarea din acele vremuri. Pe malurile Tirnavei Mici o biserica de un alb stralucitor iti atrage privirea. Silueta ei maiestuoasa se decupeaza cu maretie pe fundalul cerului. Peisajul citadin se sparge brusc si pe o culme impadurita se deslusesc ziduri atinse de vremuri. De acum incepe intoarcerii in timp. Zidurile groase de piatra si portalurile impunatoare dau orasului un aer de legenda.
Pasii te poarta pe strazi inguste, pavate cu piatra, si fara sa vrei te opresti intr-o piateta. Aici, intr-un decor medieval cu case cu porti grele, ferestre cu obloane de lemn si felinare negre din fier forjat, isi duc existenta oameni ai inceputului de mileniu. Este un amestec de istorie si viata cotidiana pe care nicaieri altundeva nu-l poti intilni. Te afli in cea mai frumoasa cetate medievala din tara, de unde nu poti pleca fara sa-ti cumperi citeva suveniruri de la vinzatorii ambulanti. Din Piata Cetatii nu trebuie sa faci decit citiva pasi pentru a vedea Turnul cu Ceas, care pastreaza aproape intact ansamblul urbanistic vechi; Biserica Minastirii, unde se afla expusa o mina mumificata careia ii lipseste degetul mic si care se presupune ca a fost mina unei vrajitoare; Muzeul de Arme; Casa lui Dracula. Palatul Primariei a fost adapostit in Turnul cu Ceas pina acum o suta de ani, cind a devenit muzeu. Aici poti admira si ceasul cu figurine, care reprezinta justitia si cele sapte zile ale saptaminii sau cocsul din tabla, care este considerat si acum barometrul orasului.
Sighisoara a gazduit, intre zidurile sale, puternice bresle de mestesugari care au contribuit si la construirea fortificatiilor ce aparau orasul. Faptul ca cetatea a fost un puternic centru mestesugaresc se vede si azi. Stau marturie acestui bogat trecut istoric, cele noua turnuri, printre care se remarca Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor sau cel al Fierarilor.
Desi in 1676 o mare parte a orasului a fost distrusa de incendiu, totusi, ceea ce a trecut prin veacuri catre noi iti taie respiratia. In plimbarile pe stradutele pietruite, printre case ce au fost martore cruntei epidemii de ciuma din Evul Mediu, poti admira paradoxala armonie a trecutului cu prezentul. Astfel vei ajunge in alta piateta.
La citeva case de aici se afla o impunatoare scara de lemn acoperita, astfel incit drumul spre Biserica Minastirii si catre cimitirul de pe culmea dealului sa se poata face in tihna, chiar daca vintul sufla sau ploaia bate in rafale pe acoperis. Aici, lemnul miroase a timp. Din Turnul cu ceas, nebagat de nimeni in seama, clopotul urias bate o data, anuntindu-i pe cei neadormiti ca, prin Sighisoara a mai trecut o vreme.

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona