Tulcea, intre turismul deltaic si cel cultural
Articol
Interviu cu domnul presedinte al Consiliului judetului Tulcea, ing. Trifon Belacurencu
Judetul Tulcea ar trebui sa reprezinte, in special datorita unicitatii Deltei Dunarii, rezervatie naturala a biosferei aflata in patrimoniul universal, una dintre cele mai importante destinatii turistice din tara, atit pentru turistii romani, cit si pentru cei straini. Cu toate acestea, deocamdata, Tulcea nu este paradisul turistic pe care te-ai astepta sa-l gasesti in aceasta mirifica zona a Europei, unde esti surprins de diversitatea de specii floristice si faunistice, dar si de multitudinea de obiective culturale relevante, rod al suprapunerii civilizatiilor peste aceasta veche provincie istorica.
Domnule presedinte, de ce nu este, inca, judetul Tulcea supus "invaziei" turistice la care multi se asteptau dupa 89?
Se vorbeste de atita vreme despre Tulcea ca fiind un judet cu potential turistic imens. Se vede insa, foarte bine ca nimeni nu a stiut pina acum sa-l puna, cu adevarat, in valoare. Toate interventiile institutionale in materie au fost punctuale, lipsite de fundamentul unei strategii de dezvoltare turistica, constructie conceptuala fara de care nu vom putea vorbi despre o dezvoltare durabila a turismului in zona. Aceasta a dus la aparitia unei situatii paradoxale - daca inainte de 1989 numarul de turisti care alegeau ca destinatie Delta Dunarii se ridica la circa 150.000 pe an, in 1996-1997, numarul lor s-a diminuat de circa zece ori. Aceasta situatie are mai multe cauze. Cea mai importanta este dificultatea cu care se asigura accesul in zona, din cauza precaritatii cailor de comunicatie. Bugetele austere de care am beneficiat in ultima vreme nu ne-au creat conditii pentru a imbunatati prea repede situatia in aceasta directie. Un alt motiv este acela ca infrastructura turistica specifica nu se ridica, nici in privinta conditiilor de cazare si nici a numarului de locuri, la nivelul exigentelor unui turism organizat. Multe dintre hotelurile construite pe vremea regimului comunist au fost achizitionate de firme care si-au dovedit incapacitatea financiara de a le repara si reutila, pentru a corespunde cerintelor turismului modern. Aceasta face ca multe dintre aceste spatii de primire cunoscute de turisti sa se afle acum in conservare - cazul Hotelului "Sulina" - sau in lucrari de constructie, parca fara sfirsit - Hotelul "Lebada" din Crisan.
Ce intreprinde, totusi, Consiliul Judetean Tulcea, pentru ca lucrurile sa evolueze in bine in domeniul turismului?
Ne preocupa foarte mult situatia cailor de comunicatie si a infrastructurii edilitare strict necesare derularii unei activitati turistice civilizate. Prin diverse surse de finantare, interne si externe, cautam sa rezolvam, cu prioritate, problema alimentarii cu apa a localitatilor si cea a modernizarii si repararii drumurilor judetene si comunale. Prin eforturi deosebite am reusit sa accesam in acest scop fonduri in valoare de circa 6 milioane de dolari, printr-un Proiect de Dezvoltare Rurala, finantat de Banca Mondiala si incercam sa beneficiem de cit mai multe finantari SAPARD, in domeniul micii infrastructuri rurale.
Nordul Dobrogei este o zona cu numeroase obiective culturale care pot fi introduse in circuitul turistic national si international. Cum ginditi valorificarea acestui segment al turismului tulcean?
Am mentionat mai devreme faptul ca avem nevoie de o strategie a dezvoltarii turismului in judet. Un asemenea document programatic, realizat de specialisti in domeniu, pe care ne propunem sa-l schitam in prima jumatate a anului viitor, nu se va limita la turismul deltaic, de peisaj, ci va lua in calcul si integrarea unor altor tipuri de obiective turistice, culturale sau de alta natura. Este vorba despre ruinele cetatilor grecesti si romane din teritoriu, despre "triunghiul" manastirilor tulcene - Celic Dere, Cocos si Saon, despre Basilica crestina de la Niculitel, unica in Romania, Geamia de la Babadag, una dintre cele mai vechi constructii religioase musulmane din sud-estul Europei si multe altele. De o sonoritate aparte in peisajul turistic tulcean se bucura orasul Sulina, prin aerul sau cosmopolit, marcat de existenta, aici, pentru o perioada de peste 80 de ani, a sediului Comisiei Europene a Dunarii. Cel mai estic oras al tarii si, in curind, al Uniunii Europene, poseda obiective culturale deosebite.
Avem convingerea ca, prin eforturile concertate ale Administratiei Publice Locale, ale Guvernului si ale tuturor agentilor economici din turismul privat, atit in directia cresterii calitatii serviciilor turistice, cit si a unei promovari coerente a obiectivelor de interes, vom ajunge, in citiva ani, sa transformam judetul Tulcea intr-una din cele mai importante destinatii turistice din Romania.

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona