Strategii de reabilitare turistica in Constanta
Articol
Ce solutii ati gasit pentru amplificarea potentialului turistic al judetului Constanta?
In cursul acestui an, Consiliul Judetean Constanta demareaza doua proiecte extrem de indraznete, cu o anvergura nationala, as putea spune chiar internationala. Este vorba de mult mediatizatul Pavilion Expozitional Constanta si de Parcul Acvatic, Aqua Land. La mijlocul lunii martie, am organizat seminarul de prezentare oficiala a proiectului de infrastructura: "Pavilion Expozitional Constanta". Prezentarea proiectului a fost urmata de o dezbatere pe marginea oportunitatilor economice si a implicatiilor sociale in regiune, la care au participat reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, autoritatilor judetene si locale, Camerei de Comert si Industrie.
Cui trebuie sa se adreseze firmele care ar putea fi interesate sa participe la licitatie?
Pe site-ul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei vor fi publicate toate conditiile de participare la licitatie, care va avea o deschidere extrem de larga, orice firma de constructii din tara si strainatate putindu-se inscrie la licitatie, cu respectarea termenelor de rigoare. Valoarea totala a investitiei este de aproximativ 9 milioane Euro, din care aproape jumatate reprezinta o finantare nerambursabila din partea Comunitatii Europene.
Pe plan economic construirea acestui pavilion Expozitional ce ar insemna?
Intocmit de Consiliul Judetean si clasificat printre cele mai bune proiecte de infrastructura din Romania, (a obtinut 178 de puncte din maximum de 180), "Pavilionul Expozitional" va conduce la infiintarea a 475 de noi locuri de munca, din care 175 locuri de munca directe. Facilitatile care vor fi create prin demararea acestui proiect vor avea efecte conexe benefice si vor atrage la bugetul local venituri suplimentare care vor finanta alte obiective investitionale ale Consiliului Judetean. Practic, la Constanta se va crea un fel de Romexpo care va juca un rol decisiv in translatarea centrelor economice de interes ale Romaniei dinspre Bucuresti spre sud-est. De asemenea, rolul pe care il are judetul nostru pentru tarile din bazinul Marii Negre va recomanda Pavilionul Expozitional pentru actiuni cu caracter international. Mai in gluma, mai in serios, am lansat deja o invitatie, si o adresez cu aceasta ocazie si catre toti cititorii dumneavoastra, pentru data de 1 iunie 2004, la inaugurarea Pavilionului Expozitional Constanta si pentru 31 decembrie 2004 la primul revelion in aceasta locatie. Este una dintre marile noastre ambitii ca peste doi ani, judetul nostru sa se poata mindri cu un astfel de centru economic de importanta internationala.
Vorbiti-ne despre Parcul Acavtic (Aqua Land). Ce rol joaca in strategia dumneavoastra de dezvoltare a judetului?
Tot in cursul acestui an ne pregatim sa demaram un alt proiect care a provocat deja mare vilva. Este vorba despre un alt obiectiv investitional de anvergura al Consiliului Judetean, Parcul Acvatic (Aqua Land). Situat in comuna 23 August, Parcul va fi o adevarata bijuterie care va atrage un numar extrem de mare turisti. Va fi probabil unul dintre cele mai mari Parcuri Acvatice din Europa, si, fara indoiala, cel mai mare din sud-estul Europei. Aqua land-ul se va intinde pe o suprafata de peste 40 ha. Pe linia turistica Constanta - Mangalia, alaturi de statiunile deja consacrate, Costinesti, Neptun-Olimp si fireste Mangalia, apar doua localitati: Tuzla si 23 August. Dintre acestea, doar pozitia geografica si oportunitatile economice a celei din urma se pretau la demararea unui astfel de proiect. Cele 40 de ha pe care se va construi parcul, au fost deja luate in administrare de Consiliul Judetean Constanta. Investitia totala va depasi suma de 5 milioane de dolari. Acesti bani nu puteau fi acoperiti din bugetul judetean, astfel ca Consiliul Judetean Constanta s-a asociat cu S.C. Jupiter, societate care si-a asumat raspunderea de a finanta practic aproape tot proiectul, mai precis 90% din valoarea acestuia. Restul de 10% va fi contributia noastra, a autoritatii judetene. Lucrarile sint programate a incepe in jurul datei de 15 iunie, iar daca nu vor exista probleme, vara anului 2003 va marca inaugurarea Aqua Land si includerea acestuia in circuitul turistic romanesc si international. Conform studiilor efectuate, prin acest Parc vor trece zilnic mii de turisti, fapt care va atrage dupa sine o dezvoltare economica si turistica deosebita a zonei respective, insa putem vorbi fara indoiala si de o dezvoltare a turismului romanesc in ansamblu. Acestea nu sint singurele proiecte care vor prinde viata in cursul acestui an. Consiliul Judetean Constanta a pregatit deja o strategie privind reabilitarea zonelor cu traditie istorica care vor intra intr-un amplu program de dezvoltare a turismului cultural, pe care il vom discuta intr-un viitor apropiat.


Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona