Alpinistii ...
Articol
Indiferent de anotimp, iubitorii verticalelor absolute gasesc in acest masiv numeroase locuri de escalada. Chiar la marginea orasului Brasov se afla pietrele lui Solomon, un grup de stinci cu trasee de diferite grade de dificultate. Destul de aproape de acest loc, pe Timpa, se afla o alta zona de escalada ideala pentru antrenamente.
Dar cea mai interesanta si mai des frecventata de catre alpinisti este zona Cheilor Risnoavei - Abruptul Itvig sau, altfel spus, versantul sudic al Postavarului. Accesul foarte usor la peretii verticali de stinca fac ca aceast loc sa fie foarte apreciat. Infragostitii de munte care doresc sa ajunga in Cheile Risnoavei au mai multe variante de acces, cea mai usoara fiind cu masina, pe DN1 pina la intrarea in orasul Predeal, iar de aici, pe soseaua Predeal - Piriul Rece - Risnov, pina la Cabana Cheia. Din acest loc se urmeaza drumul forestier si dupa aproximativ 3 km se ajunge in chei. Daca vreti sa ajungeti la versantul Itvig, atunci continuati drumul inca vreo 2 km pina la cantonul forestier Valea Inului.
A doua varianta este cu trenul pina la Gara Predeal de unde se urmeaza soseaua pina la Cabana Trei Brazi (5 km), apoi inca 10 minute de mers pina la Cabana Poiana Secuilor. Din din acest loc se continua drumul pe marcajul turistic triunghi galben pina intr-un drum forestier (30 de minute) care ajunge, de asemenea, in chei. Cheile Risnoavei sint compuse din doi pereti total diferiti. Cel din dreapta este in mare parte impadurit pe cind cel din stinga, mult mai inalt, este stincos in intregime. Foarte impresionant si pe jumatate surplombat, acesta domina zona, dind impresia ca este gata oricind sa se rastoarne. Pe acest versant, alpinistii au deschis cinci trasee de alpinism lungi, cu dificultati intre 3B si 6A si inca vreo zece trasee scurte de escalada.
Creasta Generalului, cu grad de dificultate 3B, este cel mai usor traseu din Cheile Risnoavei si are opt lungimi de coarda, sfirsind in punctul cel mai inalt al peretelui. In dreapta Crestei Generalului se gaseste cel de-al doilea traseu, de altfel cel mai popular, Cezar Manea, denumirea fiind luata de la numele autorului premierei. Traseul are gradul 4B si cinci lungimi de coarda. Moldoveanu este cel de-al treilea traseu, cu grad de dificultate 5B si pe parcursul caruia intilnim trei lungimi de coarda de escalada artificiala. La sfirsitul celei de-a treia lungimi de coarda traseul este comun cu "Sulfinele", traseu ce vine din partea dreapta si care are trei lungimi de coarda, pe o fisura bine conturata. Acest traseu are gradul 5B si are prize mari si clare.
Cel de-al cincilea traseu este "Surplombele de Aur" si este cel mai greu. Datorita pasajelor foarte dificile si surplombate, traseul se parcurge preponderent in catarare artificiala. In afara traseelor de alpinism, in aceste chei s-au mai deschis si citeva instalatii de practicare a sporturilor extreme, unice in Romania. Astfel, pe un cablu suspendat intre cei doi pereti ai cheilor, a fost montata o instalatie de Bungee Jumping ce permite efectuarea unor salturi de la o inaltime de 145 m. Pe linga aceasta a fost ancorat si un cablu pentru tiroliana (cablu pe care se traverseaza o prapastie cu ajutorul unui scripete) si s-a deschis si un traseu de via ferata (traseu cu trepte de metal si balustrade de cablu, amenajat pe pereti stincosi, care combina pasaje verticale cu pasaje orizontale) .
Persoanele care parcurg astfel de trasee trebuie echipate cu ham, carabiniere si casca. Toate aceste instalatii sint opera neobositului Mihai Mindreanu, un nonconformist al vremurilor actuale. Putin mai sus de Cheile Risnoavei, se afla Poiana Inului, un loc ideal pentru camping. In peretii situati la Nord - Vestul acestei poieni s-au deschis in decursul anilor multe alte trasee de alpinism cu grade de dificultate cuprinse intre 3B si 6A. Cele mai importante trasee sint: "Memorial Schuller", cel mai greu traseu din Postavaru (are gradul 6A si opt lungimi de coarda unde alterneaza catararea libera, dificila cu cea artificiala, foarte epuizanta), "Hobbitilor" (se intinde pe cinci lungimi de coarda cu grad de dificultate 5B). Tot aici, in peretele central, cunoscut sub denumirea de "Lumea Animalelor", exista un numar de opt trasee, destul de usoare si foarte frumoase. Primul dintre ele, "Muchia Panselutei", are gradul 3B si se parcurge de-a lungul unei muchii inclinate. Imediat in dreapta lui se afla "Exodul", de grad 6A, un traseu ce urca pe parcursul a patru lungimi, ultimele dintre acestea putind fi parcurse si in stil artificial. Mult mai in dreapta urmeaza doua muchii paralele pe care sint situate traseele "Muchia Caprioarei" si Muchia Iepurasului". Primul are gradul de dificultate 4B, in timp ce al doilea are gradul 5A , ambele trasee avind 6 lungimi de coarda. Urmeaza alte patru trasee: "Lupul cel rau", "Cangurul", " Mielul cel Blind" si "Cotofana", cu cite sase si sapte lungimi de coarda si cu urmatoarele grade de dificultate: 5B, 4B, 5B si respectiv 5A.
Peretele cel mai din dreapta poarta sugestiv numele de "Fata Inalta" si contine sase trasee. Cel mai usor dintre ele, "Muchia Bradului", are gradul 3B, dificultatea lui constind in faptul ca are putine asigurari. In stinga acestuia se afla traseul "Diedrelor", un traseu sustinut pe opt lungimi cu dificultatea 5B. La aproximativ 20 m mai in stinga este "Gradina Botanica", gradul 5B, un traseu care dupa 5 lungimi de coarda se uneste cu "Diedrelor". Urmeaza "Ulysse" care are gradul 6A iar una din lungimile sale poate fi parcursa si artificial. La numai doi pasi de acesta se afla cel mai nou traseu din acest perete, "Catrinel" cu opt lungimi de coarda si gradul 6A. Ultimul traseu se numeste "Calypso", de asemenea cu gradul de dificultate 6A, dar care este parcurs mai rar datorita numeroasei vegetatii care acopera stinca.
In afara de aceste trasee mai exista multe altele pe care nu le recomandam a fi parcurse deoarece sint friabile si prost asigurate. Chiar si asa, aici, in Postavaru, se afla o zestre de rute ce isi asteapta cuceritorii.Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona