Dictionar:
Articol
Grade de dificultate. Traseele de alpinism sint cotate dupa cum urmeaza: 1A si 1B sint traseele cele mai usoare. Pe masura ce lungimea si dificultatea lor creste, creste si cotatia lor: 4A, 4B,...6A, 6B. Alpinistii care nu fac escalada artificiala noteaza traseele cu alte cotatii. Acestea sint de genul 5-, 5, inferioare lui 5+. Cu cit dificultatile cresc cu atit creste si gradatia, culminind cu 10+, 11- sau chiar 11.
Escalada artificiala. Foloseste mijloace artificiale cum ar fi scarite, nuci, frenduri, etc, iar asigurarile, cum ar fi buclele, sint folosite nu doar ca mijloace de asigurare ci si ca mijloace de inaintare.
Lungime de coarda. Reprezinta distanta dintre doua regrupari. In functie de sinuozitatea traseului o lungime de coarda are minimum 20 m si maximum 60 m, atit cit au cele mai lungi corzi de alpinism.
Regrupare. Alpinistii se catara in echipe de doua sau trei persoane. Primul dintre ei catara o anumita portiune (de exemplu 35 - 40 m), la capatul careia este amenajat un loc cu mai multe puncte de asigurare si, de regula, mai comod, unde isi asigura coechipierii in timp ce acestia se catara. Acest loc se numeste regrupare.
Asigurari. Puncte fixe, fixate in stinca, de forma unor ancore realizate prin gaurirea mecanica a pietrei peretelui. Au rolul de a asigura coarda cu care sint legati alpinistii ca, in cazul unei caderi, acestia sa poata fi opriti de catre coechipieri.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona