Ritualuri placute
Articol
Descoperirea focului a transformat maimuta in om, dar de cind cu soba cu gaz si cuptorul cu microunde, multi au uitat cum se aprinde un brat de vreascuri. Dupa ce se termina brichetele si chibriturile, dupa ce se consuma toate servetelele, ziarele, brosurile aflate la indemina, tentativa se poate sfirsi
intr-un nor de fum inecacios. Daca lemnele sint ude, nici macar solutia "rusinoasa" a benzinei din rezervorul masinii nu rezolva problema. Asadar, vom pune citeva ramuri subtiri si uscate de la subsuoara bradului sau aschii cioplite dintr-o scindurica uscata. Cit mai multe. Peste ele cladim ramuri din ce in ce mai groase. Dedesubt punem hirtie. Daca aveti instinctul ecuatiei exponentiale a arderii in lant, ajunge un singur chibrit pentru ca in citeva minute sa avem un foc vesel, un prieten credincios care ne va aduna pe toti in jurul lui pina tirziu, ne va pune sa cintam, sa povestim si sa trecem de la unul la altul o sticla. Bradul arde repede, crengile verzi sint parfumate si dau jerbe spectaculoase de scintei. Dar focul de durata, cu jar bun, se tine cu citeva bucati zdravene de fag. Si inca un sfat: evitati sa aprindeti ruguri care consuma mari cantitati de lemne si strica poezia noptii. Un foc mai intim ne lasa sa stam linga el, dar mai putem zari si stelele pe cer, si asculta strigatul pasarilor de noapte.
Din experienta personala, aprovizionarea cu lichide, facuta sub semnul cumpatarii, ne va trezi tardive regrete. Deci, luati dublu, caci noaptea e lunga si racoroasa. O tarie curata merge foarte bine, ca si un vin mai sec. Berile ce-si asteapta rindul cuminti in piriu ne dau un sentiment de pace mic-burgheza. Pentru abstinenti, recomandam apa imbuteliata. Uneori apa de izvor, desi in principiu curata, poate provoca necazuri stomacului orasean neobisnuit cu ea. Ce mincam la bivuac, e o poveste mai lunga, caci exista o adevarata gastronomie nescrisa a traiului la cort. Cu un ceaun si citeva ingrediente, putem fi cu adevarat fericiti. Trebuie sa luam neaparat ulei, cartofi, usturoi, malai, slanina...
In ceaun preparam cartofii cu mujdei, inegalabile tocanite de ciuperci, urzici sau stevie cu ochiuri, mamaligi rasturnate pe fund de lemn. Pui la ceaun, bineinteles.
Pe jar vom face unele ciuperci, cirnatii, pastravii, frigaruile ticluite cu slanina, carne si ceapa. Vom praji pinea.
In spuza fierbinte vom coace pe indelete cartofii si merele sau bulzul ciobanesc, din mamaliga virtoasa, umplut cu brinza si unt procurate de la stina. Citeva precautii sint insa necesare. Pe caldura, nu lasati carnea, pestele, ouale in pungi de plastic, caci se altereaza repede. Puneti-le intr-un sac de pinza, intre frunze de urzici. Dupa masa puneti alimentele la adapost, intr-un loc inaccesibil furaciosilor cu patru picioare. Pe linga locurile de campare se pripasesc ciini foarte dibaci, care nu se vor multumi numai cu ce capata, ci vor sti sa dea peste noapte marete lovituri. Nu preparati ciuperci pe care nu le cunoasteti cu certitudine.
Speram ca ati inteles ca turismul cu casa in spate nu este doar un mijloc de a evita costurile ridicate ale cabanelor si hotelurilor, ci si o formula plina de inedit.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona