Muntele si legile lui
Articol
Oare cati stiu ca muntele are si el legile lui? Poate doar cei impatimiti de ascensiunile montane sau
salvamontistii.
Aceste legi nescrise ar trebui cunoscute de orice persoana si mai ales de tinerii care doresc sa parcurga, fara nici o problema, un traseu montan. Ele sint un punct de plecare in educatia turistica pentru ca ele te invata cum sa te imbraci corespunzator, cum sa te comporti sau cum sa eviti diferite pericole. De aceea, cel care cunoaste aceste legi si le respecta, nu va putea fi o victima, ci doar un cuceritor al crestelor impunatoare ale Carpatilor.
* Sa nu calatoresti niciodata singur pe cararile muntelui - pericolele se afla la tot pasul. In caz de accident este necesar sa ai pe cineva alaturi, care sa te poata ajuta.
* Intotdeauna trebuie sa ai un echipament corespunzator. Vremea schimbatoare poate fi un impediment pentru practicarea excursiilor. Astfel, fiecare trebuie sa fie pregatit pentru orice vreme. Fie vara, fie iarna, orice persoana ar trebui sa aiba la ea bocanci, imbracaminte lejera, pelerina de ploaie, hanorac, manusi, caciula, rezerva de mincare si bidon de apa.
* Este interzis consumul de bauturi alcoolice. In afara de asta, organismul este supus unui efort intens si de lunga durata, modificind permanent respiratia si ritmul cardiac, consumul de alcool fiind daunator prin urmarile sale negative.
* Sa nu te avinti pe trasee necunoscute - de cele mai multe ori turistii sint atrasi de frumusetea zonei. Nerespectind marcajul, acestia se aventureaza pe trasee nemarcate, care pot duce la ratacire sau mai grav la vatamare corporala.
* La excursiile in grup, acesta trebuie sa ramina compact si sa fie condus de cel mai experimentat dintre componenti. Oboseala si epuizarea fizica sint probleme serioase pentru cei mai putin experimentati. De aceea, ritmul de mers este impus de cel care merge mai incet.
* La munte este necesar sa stii cum sa maninci. De exemplu, nu se pleaca la drum cu stomacul plin, ci abia dupa o ora de la masa. De aceea, se maninca putin si des.
* Bunele maniere nu se uita pe munte, de aceea, cind intilnesti alti turisti este frumos sa-i saluti.
* Sa nu se deterioreze indicatoarele cu marcajele turistice. Acestea sint foarte importante pentru securitatea celor care circula pe munte.
* Este recomandabil ca incepatorii in ascensiuni sa petreaca mai mult timp alaturi de montaniarzii experimentati.
* Este obligatoriu ca orice turist sau ghid sa respecte sfaturile salvamontului.
* Este necesar sa se cunoasca codul de semnalizare in caz de pericol (3 semnale luminoase la 10 secunde, timp de 1 minut, apoi pauza, iar ca raspuns 3 semnale luminoase la 20 de secunde timp de 1 minut, apoi pauza) Asa te poate vedea cineva si veni in ajutor.
* Orice turist trebuie sa stie sa acorde primul ajutor.

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona