Ascensiunea montana, o arta
Articol
Excursiile, drumetiile, ascensiunile sint privite, in ziua de astazi, ca un divertisment, pentru cei care nu cunosc cu adevarat muntele. Chiar daca excursiile pot fi organizate oricind si pretutindeni, fiind motivate de frumusetea si pitorescul inegalabil al naturii, fiecare turist trebuie sa ia in considerare anumite aspecte, printre care documentarea si alegerea itinerariului. Acestia sint primii pasi in organizarea unei excursii. De aceea, itinerarul va fi stabilit cu precizie, mai ales atunci cind parcurgerea traseului va dura mai multe zile, tinindu-se cont de omogenitatea grupului, virsta, capacitatea fizica si antrenamentul celor care fac parte din grup, fixarea locului de popas in functie de cazare si masa etc. De o deosebita importanta este consemnarea datelor privitoare la obiectivele turistice de vizitat si marcajul traseului, in special daca acesta se schimba sau nu. In final, se recomanda sa se intocmeasca si un calcul financiar, care sa cuprinda transport, cazare, masa si alte diverse cheltuieli, prevazute sau nu.
Dupa ce s-au stabilit toate cele necesare, ar fi cazul sa se pregateasca rucsacul si echipamentul de drum. In general, pentru ca rucsacul sa fie cit mai echilibrat, echipamentul si alimentele ar trebui sa fie asezate, astfel incit, obiectele mai grele si mai tari sa se afle la fundul acestuia, iar cele moi sa fie asezate in partea rucsacului care vine in contact cu spatele. Din rucsac nu ar trebui sa lipseasca un bidon, o sticla cu apa, o lanterna, pelerina de ploaie, un cutit, sapca si ochelari de soare (fie vara, fie iarna), trusa medicala si o bucata de cordelina (in caz de accident sau zone mai accidentate) si sa nu uitam de harta si busola. Aparatul de fotografiat, busola sau sticla cu apa nu trebuie agatate in jurul mijlocului. Ele dezechilibreaza si pot avea loc accidente. Pentru drum, atit in cadrul ascensiunilor practicate vara, cit si iarna, se recomanda o imbracaminte usoara, larga, care sa nu stinjeneasca miscarile. Incaltamintea cea mai potrivita o constituie bocancii, in general cei mai inalti, care sustin glezna si ceva mai largi, care permit folosirea a doua perechi de ciorapi, unii de bumbac si altii de lina.
Ajunsi la munte, la intrarea in traseu, ar trebui luate in considerare citeva aspecte. De exemplu, mersul mediu pe zi poate atinge 10-25 km, in functie de zona pe care o strabateti si de capacitatea membrilor care compun grupul. Durata fiecarei etape nu trebuie sa depaseasca sapte-opt ore. Popasuri de zece minute se fac, in general, dupa fiecare ora de mers, pe cit posibil in locuri lipsite de curent. In afara de cele zece minute de odihna, se face si o pauza mare (o ora sau doua ore) pentru masa si odihna. Locul de popas trebuie ales linga o apa curgatoare sau linga un izvor, intr-un loc unde se pot gasi vreascuri pentru foc si adapost de vint si de soare. Dupa ce ati servit masa, nu lasati resturile si ambalajele la intimplare, ci luati-le cu voi sau ingropati-le.
In ceea ce priveste cadenta grupului, trebuie potrivita dupa colegul de grup, cel mai putin obisnuit cu muntele sau dupa cel mai obosit.
Ascensiunea se face in monom, adica unul in spatele celuilalt, la o distanta de unu-doi metri, in frunte aflindu-se ghidul sau cel mai experimentat. Grupul este inchis de o persoana care va avea grija sa nu ramina nimeni in urma. Daca din intimplare v-a prins noaptea pe drum, intregul grup va merge cu multa atentie, se vor aprinde lanternele si se va merge cit mai restrins. In cazul in care unul dintre partenerii de drum se afla intr-o situatie critica, din cauza oboselii sau a suferit vreun accident, sub nici o forma nu il parasiti. Cel mai important lucru este urmarirea marcajului ales, pentru ca aventurarea pe trasee nemarcate sau necunoscute poate duce la accidente sau la rataciri.
In cele din urma, dupa parcurgerea traseului, usor sau greu, fie ca sintem cu cortul sau ne-am propus sa ajungem la o cabana, nimic nu poate fi mai satisfacator decit faptul ca ne-am dus la bun sfirsit traseul propus si ne-am intrecut pe noi insine, iar nimic nu poate fi mai frumos decit observarea unui apus sau rasarit de soare. Dupa ce s-a facut cazarea, s-a luat masa, petrecerea poate sa inceapa in jurul unui foc (aprins numai in locurile indicate) cu prietenii, la o chitara si poate o cana cu vin.

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona