Spre Grota Pestera
Articol
Oricum, dupa cazare, cu bagaj usor in spinare, va puteti indrepta spre Grota Pestera, un loc incarcat de istorie (primele mentiuni ale acesteia dateaza din vremea lui Mihnea Voda - secolul al XVI-lea) pe care, in functie de timp si de... vreme, o puteti vizita.
Inainte de a urca la Pestera, lasati in stinga Poiana Horoabei, cu celebrele sale trasee de alpinism deschise in Turnul Seciului, Turnulet sau Batrina si intrati in lungile si ingustele Chei ale Pesterii. Toata zona (canionul Horoabele, Pestera Ialomitei, Cheile Pesterii, o parte din muntele Batrina) face parte din Rezervatia Batrina. Aveti in stinga voastra (cum urcati) muntele Batrina, iar in dreapta Coltul lui Nicodim si prelungiri ale muntelui Cocora.
Spre deosebire de celelalte Chei in care exista poteci sau drumuri amenajate (marcate), poteca voastra "sare" din piatra in piatra, trece printre copaci cazuti sau adusi de ape sau se strecoara printr-o vegetatie abundenta din care nu lipsesc urzicile. Sinteti intr-un spatiu salbatic, ingust, iar privirea ridicata in sus zareste cerul cu greu.
In aceste Chei, alaturi de celebra Pestera a Ialomitei, mai sint semnalate si alte pesteri (Uliului, Verde etc.), dar sint putin cunoscute sau cercetate. Din cind in cind, peretii sint taiati de mici viroage prin care s-au strecurat, in timp, ape repezi. Cascadele, saritorile, puntile de lemn si uriasii bolovani va vor ingreuna mersul tot timpul. Din Cheile Pesterii puteti "iesi" in dreapta in spatele telecabinei de la Pestera sau in stinga, pe valea Suchelnitei, care va va scoate pe muntele Batrina.
Dar poteca va "atrage" in imperiul cascadelor din Cheile Ursilor. Sint cele mai salbatice, cele mai greu de trecut si necesita alegerea celei mai bune variante pentru a nu face baie imbracat...
Cunoscute si sub numele de Gangul Ursilor, aceste Chei se prezinta ca un defileu lung de aproape de un kilometru si jumatate. La iesirea din ele, privirea vi se relaxeaza atrasa de frumoasa perdea de apa a cascadei Obirsiei. Daca timpul va permite, mai puteti urca pina la cascada; daca nu, pe marcaj banda albastra va puteti intoarce in zona Pestera-Padina. Intr-o zi, ati parcurs, din aval in amonte, toate Cheile Ialomitei.
Seara, la foc de tabara, inginati de acorduri de chitara, rememorati frumoasa aventura...
Drum bun, montaniarzi!
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona