Info Costinesti
Articol
Asezare
Costinesti, denumit si "Statiunea tineretului", se intinde pe o lungime de circa 5 km de-a lungul uneia dintre cele mai largi plaje de pe Litoralul romanesc, intre Eforie Nord si Mangalia, la 3 km est de D.N. 39.
El este situat la 31 km sud de Constanta, linga satele Costinesti si Schitu. Acestea din urma au fost create la sfirsitul secolului al XIX-lea de colonisti germani. Nucleul statiunii a fost construit n 1949, cind aici a fost amenajata prima tabara de vacanta pentru elevi. Costinestiul a cunoscut in ultimii ani o transformare foarte rapida in ceea ce priveste baza de cazare, capacitatea totala de care dispune statiunea depasind 5000 de locuri in corturi, casute, vile si hoteluri. Daca hotelurile au ramas aceleasi, in schimb vilele si casele de vacanta s-au inmultit intr-un ritm incredibil in doar citiva ani, constituind cea mai insemnata parte a bazei de cazare a statiunii. Cazarile particulare sint infloritoare si reprezinta o alta alternativa de cazare, fiind sursa principala de cistig a marii majoritati a localnicilor din Costinesti.
Clima
Este specifica Litoralului, umiditatea in timpul verilor fierbinti fiind influentata de brizele marine. Unicitatea statiunii este data de insasi situarea sa, la adapostul Capului Tuzla, pe directia unui curent marin de coasta, favorabil depunerilor de nisip pe plaja lunga de aproape 2 km.
Marea
Intrarea in mare se face destul de brusc, pe fundul apei fiind nisip si pietre. Plaja are nisipul fin, o latime intre 10 si 50 de metri si este adapostita de Capul Tuzla.
Timp liber
Dupa citeva zile petrecute in statiune, va veti da seama si de un alt specific al Costinestiului: buna-dispozitie. Statiunea pe care pliantele turistice au inceput sa o descrie cu patru decenii in urma, ca fiind o tabara de corturi cu amenajari minime, se inscrie in prezent pe coordonatele marilor vacante estivale.
Costinestiul are o baza materiala extrem de diversificata: restaurante, terase, baruri, discoteci, puncte comerciale, puncte de difuzare a presei, biblioteci, cluburi, saloane de expozitie, studiouri pentru auditii muzicale, terenuri de sport si o baza nautica.
n fiecare an, aici au loc o serie de evenimente culturale si de divertisment, printre care cele organizate sub egida "Sarbatorilor Marii", "Gala Tinerilor Actori", "Festivalul de Film pentru Tineri", "Salonul National de Grafica Satirica pentru Tineret" si "Festivalul de Jazz".
Acces
Rutier - sint patru sosele care ajung la Constanta, nod rutier al Litoralului
1) Drumul National: Bucuresti - Fetesti - Constanta
2) E 60 Urziceni - Slobozia - Constanta
3) E 87 Tulcea - Constanta
4) Drumul National Calarasi - Ostrov - Constanta
Feroviar - Informatii despre mersul trenurilor pe site-ul S.N.C.F.R. www.cfr.ro
Ruta Constanta - Mangalia are urmatoarele gari si halte:
Gara Constanta - pentru Constanta , Mamaia, si Navodari
Gara Agigea ; Gara Eforie Nord, Gara Eforie Sud, Halta Tuzla, Gara Costinesti
(pentru satul Schitu)
Halta Costinesti (pentru statiunea Costinesti), Halta Neptun (pentru Neptun, Olimp, Jupiter.)
Gara Mangalia (pentru Mangalia, Saturn, Venus, Jupiter, Cap Aurora, Neptun, Olimp, 2 Mai, Vama Veche)
Aerian - la 20 de km de Constanta se afla Aeroportul International "Mihail Kogalniceanu", de unde decoleaza curse spre Bucuresti sau alte aeroporturi nationale, precum si spre Turcia, Grecia etc. Informatii la Agentia Tarom din Constanta, tel. 0241/616.733.
Transportul local
Intre Constanta si celelalte localitati ale Litoralului, in timpul sezonului estival, exista posibilitati multiple de transport in comun. Ruta CFR, intre Constanta si Mangalia, este dublata rutier de microbuze cu plecare din zece in zece minute, care parcurg distanta Constanta - Mangalia in circa 45 de minute si de autobuze si autocare private, cu plecare la fiecare 20 de minute. Imbarcarea in aceste mijloace de transport in comun se face in imediata apropiere a Garii CFR Constanta sau in centrul tuturor statiunilor.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona