Arad, orasul turnurilor
Articol
Vechi centru comercial, mestesugaresc si cultural, atestat documentar inca din secolul al XII-lea, Aradul reprezinta poarta de vest a Romaniei. Apreciat ca unul dintre cele mai importante centre culturale, sociale si economice ale tarii, Aradul a avut sansa amplasarii sale la intretaierea unor importante cai de comunicatie. Asezat pe malurile Muresului, el ofera vizitatorului un patrimoniu arhitectural deosebit.Sapaturile arheologice au scos la iveala faptul ca pe teritoriul Aradului au existat asezari omenesti inca din perioada neoliticului. Cea dintii mentiune a Aradului apare intr-un document din anii 1078-1081, fiind mentionat si in Cronica pictata de la Viena, datata in anul 1131.
Aradul va fi ocupat mai intii de turci, intre anii 1551 si 1552 si mai apoi de habsburgi. Revolutia de la 1848 reprezinta primul moment istoric important de care se leaga numele Aradului, iar cel de-al doilea este 1 decembrie 1918 cind, la Arad se muta Consiliul National Roman Central, care avea sa pregateasca premisele separarii Transilvaniei de Ungaria si unirea acesteia cu Romania.
Aradul are un pitoresc deosebit conferit atit de aspectul sau modern, cit si de faptul ca este situat pe malurile Muresului. Undele riului, domolite parca la intilnirea cu aceasta asezare romaneasca de mari proportii, deseneaza, in zona centrala a orasului, o frumoasa bucla, anume parca pentru a-l strabate, admira si favoriza mai mult.
Aradul este un oras multietnic si multiconfesional si este firesc sa intilnim aici biserica ortodoxa cu cele doua ramuri, sirba si romana, biserica greco-catolica, biserica reformata, biserica evanghelica lutherana.
Inceputurile vietii spirituale a orasului sint strins legate de cea religioasa. Primele institutii culturale ale Aradului apar in jurul anului 1708, pe linga asezamintele religioase din acele vremuri.
In 1833 avea sa ia fiinta la Arad cel de-al saselea conservator muzical european, dupa cele din Paris, Praga, Bruxel, Viena si Londra, iar in 1890, ca o completare fireasca a peisajului cultural al orasului, este fondata Societatea Filarmonica.
Invatamintul aradean are o bogata traditie, printre cele mai bune licee din tara numarindu-se si Colegiul National "Moise Nicoara" din Arad. In 1990 a fost reinfiintat invatamintul superior, prin Universitatea de Vest "Vasile Goldis" si Universitatea "Aurel Vlaicu", in 1991.
Datorita asezarii sale si a zonelor de agrement, Aradul ofera calatorului diverse posibilitati de petrecere a timpului liber. Vara, locul preferat al aradenilor il reprezinta strandul Neptun, o zona extrem de pitoreasca, situata in plin centru orasului si in imediata apropiere a Cetatii Aradului. Numeroase bazine, terenuri de sport, terase, gradini de vara, restaurante si casute din lemn, situate in acest complex, reprezinta mindria aradenilor.
Toate acestea si multe altele reprezinta repere de mare interes turistic pe care le intilniti, iubiti calatori, la fiecare pas, atit in oras, cit si in judetul Arad. Purcedeti, asadar, la drum, vizitati-le, bucurati-va de ele si cu siguranta veti reveni.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona