Manastirea Rimet, legenda si adevar
Articol
"Manastirea Rimetului a fost de-a lungul veacului o sfinta cetate de rezistenta si aparare biruitoare a ortodoxismului si romanismului, aflata in lupta permanenta cu asalturile nemiloase ale vrajmasului", spunea Stefan Metes despre acest sfint lacas religios.De cite ori ajungem la Rimet si privim frumusetea sobra si salbatica a imprejurimilor, gindul ni se duce la multimea nevoitorilor din acest colt de tara, cei din adincuri de istorie. Manastirea Rimet, una dintre cele mai vechi asezaminte monahale ortodoxe din Transilvania, se afla pe ingusta vale, sapata de apa Geoagiului, in Muntii Trascaului. Este asa-zisa "vale a manastirii". Riul pornit din Muntii Abrudului se varsa in Mures, linga Teius.
Drumul spre manastirea Rimet descopera calatorului un moment istoric unic, datind din secolul al XIV-lea. Manastirea Rimet a avut numerosi ctitori si binefacatori din imprejurimi sau de mai departe, care au gasit aici loc de reculegere sufleteasca, ori de refugiu in vreme de primejdie. Pe parcursul veacurilor, manastirea a fost reparata sau renovata de mai multe ori, fiind zugravita in vremea lui Matei Corvin.
In anul 1506, manastirea este luata sub ocrotirea lui Radu Voda cel Mare, domnul tarii Romanesti, cu ocazia primirii de la regele Vladislav al II-lea a mosiei de la Stremt. In lupta lor pentru pastrarea fiintei nationale si a credintei stramosesti, romanii din Transilvania au fost ajutati in permanenta de fratii lor de peste munti. La manastirea Rimet gasim carti de cult tiparite si donate de domni si ierarhi munteni si moldoveni. In anul 1762, manastirea Rimet cade prada tunurilor generalului Bukow. A fost refacuta, dar, la putin timp dupa aceasta, o noua furtuna se abate asupra ei. Stapinirea straina ii pedepseste pe calugarii si credinciosii din jurul Rimetului, care au participat la rascoala condusa de Horea, Closca si Crisan, cu o noua "stricare" a manastirii, in luna decembrie a anului 1785. Viata monahala de aici se reface abia in 1940, cu citiva calugari. In octombrie 1955, se transforma din manastire de calugari in manastire de maici.
Suferintele manastirii nu se termina insa aici. Este vremea sa amintim incercarea la care a fost pusa viata monahala din tara, dupa 1959, in timpul comunismului. Biserica manastirii Rimet are forma de nava, sub altar afindu-se un izvor cu apa potabila, de la care manastirii i-a fost dat hramul "Izvorul Tamaduirii". Este evident ca problema vechimii vetrei de spiritualitate ortodoxa romaneasca a Rimetului nu si-a aflat inca ultimul cuvint din partea cercetatorilor. Fiind un monument de mare valoare pentru istoria arhitecturii si artei vechi romanesti, Biserica manastirii "Izvorul Tamaduirii" si casa veche de aici au fost cuprinse pe lista monumentelor istorice si de arhitectura veche bisericeasca, inca din 1955.
Maicile Euresta si Eufrosina de la Rimet spuneau: "...celor ce vor poposi in sfinta noastra manastire, Dumnezeu sa le numere pasii, dragostea si jertfa..."!
Telefonul manastirii Rimet: 0258.880.111; telefonul cabanei Rimet, ce apartine manastirii: 0258.880.995.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona