Legile muntelui
Articol
De cite ori cineva are un necaz sau un accident in zonele situate la mare inaltime, intre vai sau pe culmile Carpatilor, oamenii locului, salvamontistii, rostesc, cu parere de rau: "S-a incalcat legea muntelui"!Exista legi ale muntelui?
Da, exista legi ale muntelui pe care, daca nu le respecti cu sfintenie, iti poti pierde nu numai omenia, dar chiar si viata.
Dintre legile de fier ale turismului montan, cele mai pline de invataminte sint, poate, "Cele zece porunci ale turismului de munte", asa cum sint mentionate in cartea Meine Berger de L. Trenker.
Cele zece legi de comportare pe munte, asa cum le-a lasat scrise L. Trenker, au aparut pentru prima oara in Romania, publicate in "Buletinul Alpin", revista editata de "Asociatia drumetilor din muntii Romaniei", nr. 2/1938.
1. Sa nu uiti ca esti o fiinta civilizata.
2. Sa nu profanezi peisajul pe care il strabati si sa nu "impodobesti" natura cu cioburi, hirtiute, cutii de sardele si alte ramasite.
3. Sa nu intreprinzi o ascensiune ce-ti depaseste puterile.
4. Nu profana muntii cu mania recordurilor. Intelege-le sufletul!
5. Sa pregatesti cu de-amanuntul orice excursie, fie ca vei merge singur, cu prietenii sau cu ghizii.
6. Fii bun camarad! Daca esti conducator, evita sa fii autoritar si incapatinat, increzut sau ingimfat.
7. Respecta cabana asa cum iti respecti propria casa.
8. Nu fura! Nu fura altora nici linistea, nici singuratatea ce-o cauta, nici perspectiva.
9. Nu minti, nu exagera, nu fi laudaros! Chiar si ascensiunea cea mai dificila e putin lucru fata de alte realizari omenesti.
10. Apara onoarea asociatiei tale, nu numai a aceleia a carei insigna o porti, ci si a acelei mari comunitati care ti-a facut accesibila lumea muntilor.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona