Pe urmele stramosilor uitati
Articol
Daca o sa strabateti Carpatii Nordici, o sa constatati, cu uimire si bucurie, ca intre cultura de acasa atit de cunoscuta voua si cultura acestor tinuturi exista prea multe similitudini pentru a le considera doar produse ale hazardului.Documentele vremii, toponimia, terminologia, proverbele, fizionomia si caracterul Hutulilor, Boikilor, Lemkilor si Goralilor dovedesc fara putinta de tagada ca inainte cu sute de ani, pe crestele impadurite ale Carpatilor Nordici, au trait romani plecati din Transilvania, Maramures, Moldova si Bucovina.
Istoria omenirii este plina de mistere pentru deslusirea carora s-au consumat energii umane, s-au facut indelungate cercetari si s-au purtat discutii contradictorii, unele continuate si astazi, fara ca valul de taina sa se destrame.
Printre aceste mistere se numara si cel ce planeaza asupra unora dintre locuitorii Transcarpaticii care se deosebesc prin fizionomoie, trasaturi sufletesti, port, obiceiuri si arhitectura de majoritatea celorlalti vorbitori de limbi slave.
Exista patru grupuri principale ce se individualizeaza intre locuitorii acestor munti: Hutulii, Boikii, Lemkii si Goralii.
Aceste grupuri locuiesc mai ales pe ramificatiile muntilor Beschizi in zone situate pe teritoriul Ucrainei, Poloniei si Slovaciei, precum si in zonele montane ale nordului romanesc. Pe urmele acestora a pornit expeditia organizata in cadrul proiectului "Promovarea si dezvoltarea turismului etnic, cultural si ecologic in Euroregiunea Carpatica".
Acest proiect a fost implementat de Fundatia Baltagul din Cimpulung Moldovenesc si sprijinit de Fundatia Carpatica.
Multitudinea de date culese pe parcursul traseului, cadrul natural de o frumusete inegalabila, varietatea si valoarea obiectivelor de interes istoric, cultural, folcloric si etnografic raspindite in tot acest areal, duc la concluzia certa ca Euroregiunea Carpatica este un tinut cu totul aparte, o zona cu un exceptional potential turistic. Calatorind prin Bucovina Ucrainiana, ajungeti cu siguranta si la Cernauti, unde se afla fosta resedinta metropolitana a Bucovinei si Dalmatiei, construita intre anii 1864-1882.
La Cernauti, tot ceea ce aminteste de anii petrecuti aici de poetul nostru national Mihai Eminescu este bine conservat si pus in valoare.
In drum spre Carpatii Padurosi, calatorul strabate tinutul hutul al Cernautilor, un tinut cu vechi biserici ortodoxe din lemn si peisaje deosebite.
tinutul "Hutulscina" (tara Hutulilor) este extrem de bogat din punct de vedere etnografic, intesat de muzee si colectii etnografice, ateliere si tirguri saptaminale ale mesterilor populari si manifestari cultural-folclorice periodice prilejuite de sarbatori religioase.
Mai mult de 300 de locuri de pe cuprinsul Hutuliscinei amintesc de legendarul haiduc Olexa Dovbus, eroul national al hutulilor care a luptat impotriva asupririi la care era supus poporul sau.
Continuind calatoria spre vest ajungeti la Rahiv, unde se afla "Muzeul Ecologiei Muntilor Carpati", mai multe sanatorii balneare (dintre care cel mai important este Hirska Tisa) si numeroase structuri de primire in pensiuni turistice si locuinte particulare.
tinuturile hutule se termina la Dilove, localitate unde, ca urmare a masuratorilor facute de geografii austrieci in anul 1887, a fost instalata pe marginea riului Tisa o borna care marcheaza centrul geografic al Europei.
In calatoria voastra spre tinuturile boikilor, veti ajunge in Uzhorod, capitala regiunii Ucraina Transcarpatica. tinutul boikilor se intinde atit in sud-estul Poloniei, cit si in nord-estul Slovaciei.
De-o parte si de alta a frontierei polono-slovace se intinde Lemkivscina (tara Lemkilor), foarte bogata in obiective turistice.
Strabatind regiunea Nowy Sacz, trecind prin tinutul Podhale, cu renumita statiune turistica Zakopane si continuind cu regiunea Zywiec catre granita cu Cehia, veti parcurge asa numita tara a Goralilor.
Continuarea acestui articol o veti putea citi in numarul urmator.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona