Pestera Unguru Mare
Articol
La poalele muntilor Padurea Craiului, pe malul sting al Crisului Repede, la baza unui perete de calcar, se deschide impresionantul portal al pesterii Unguru Mare. Aflata intr-o frumoasa zona carstica care numara peste 100 de pesteri, printre care si pestera Vintului (cea mai lunga din tara), pestera Batrinului, pestera de la Vadul Crisului si altele, pestera Unguru Mare impresioneaza prin maretia spatiului subteran si prin incarcatura istorica data de locuirea ei din cele mai vechi timpuri. Cavitatea adaposteste un muzeu neconventional, care pune in valoare habitatul, obiceiurile si modul de trai ale oamenilor de pestera din epoca bronzului. Pentru cei dornici de cunoastere este locul ideal de a afla noutati despre evolutia geologica a zonei, despre fauna cavernicola din muntii Padurea Craiului si despre fosilele descoperite in aceasta zona. Un farmec in plus este dat de riul subteran care, datorita mineralului pe care-l contine, da impresia unui curs de lapte care iese din maruntaiele pamintului.
Pentru amatori exista posibilitatea de a parcurge traseele din pestera isotiti de ghizi experimentati, practicanti ai speologiei explorative, pusi la dispozitie de catre Oficiul LIFE, de la cabana "Casa Zenovia" aflata in imediata apropiere a pesterii. Zona Suncuius-Vadu Crisului este propice practicarii sporturilor nautice, escaladei sportive si a plimbarilor pe munte.
Cele mai vechi descoperiri din pestera apartin epocii neolitice, acestea se concentreaza in zona portalului si sint foarte consistente. Dintre materialele descoperite se remarca alaturi de ceramica pictata si citeva unelte litice: lame din piatra cioplita, fragmente de lame, piese confectionate din piatra slefuita, in special dalti.
Marea majoritate a descoperirilor apartin mileniului VI. Perioadei de tranzitie de la neolitic la epoca metalelor ii apartine o constructie ale carei urme au fost surprinse in galeria principala. Urmele constau in amprentele unor stilpi din lemn care sustineau un acoperis destinat a-i proteja pe locuitorii cavitatii impotriva caderilor de bolovani din tavan.
Ultima si cea mai importanta descoperire din pestera este constituita de necropola din galeria finala, necropola care este in curs de cercetare si care a furnizat un bogat material arheologic din care merita a fi amintite diferite forme de vase din lut, piese din bronz si o margea din chihlimbar de provenienta baltica. Ultima piesa este o descoperire rara in contextul dat.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona