Costinesti, capitala tineretii fara batrinete
Articol
Se spune ca la Costinesti, pe fisia de nisip formata la adapostul cotului Tuzla, in perioada sezonului estival, se inregistreaza recordul national la densitate de locuitori bronzati pe metru patrat. Peste 100 000 de tineri iau anual cu asalt plaja, 70 de zile senine din 90 ale verii. Seara, pe ringurile discotecilor, in incinta teatrului de vara de la Costinesti, "densitatea" inregistreaza o crestere brusca. Doar terenurile de handbal, baschet, tenis de cimp, volei, diminueaza putin aglomerarea de exuberanta si tinerete a celui mai mare centru estival intern de vacanta. Acesta este Costinestiul iar acum 50 de ani i se spunea "Tabara Albastra". Ultimii ani au redimensionat geografia locului, astfel incit, astazi, acolo unde corturile se aranjau odiniora in cartiere bizare, s-a ctitorit o geometrie noua in consonanta cu prozodia edilitara a celor mai moderne statiuni turistice.
Amplasat de-a lungul unei splendide plaje de pe litoralul romanesc al Marii Negre, Costinestiul inaugureaza verile noastre revendicindu-si pe buna dreptate statutul de "solstitiu al bucuriei si tineretii".

Aici poposesc cele mai multe dintre trenurile vacantei. Zilele ori saptaminile petrecute aici au culoarea luminii. Se alearga in voie pe imensa "pajiste" a marii.
Serile sint unice, muzica discotecilor desprinzindu-se parca din insasi faptura lor. Strazile sint in miniatura si se circula pe ele cu picioarele goale. In intimitatea statiunii viata se redescopera pe sine, derulindu-se dupa normele unui cotidian cu totul si cu totul particular. In imediata vecinatate a cerului se spun povesti de dragoste, iar valurile sint geloase pe ochii indragostitilor. Oamenii ce vin la Costinesti au aceeasi virsta si se joaca. Se joaca nu neaparat din nevoia unei frugale intoarceri la copilarie, ci sub semnul unei terapii a gesturilor dezinvolte, a risipirii de sine, a insurubarii in clipa cea repede care nu mai fuge ca alta data, ci zaboveste.
La Costinesti anotimpurile nu au virsta si vremea este ca de nemurire. Nisipul de aur al plajei isi marturiseste nemarginirea. Frunzele capata zbuciumul apei si diminetile se succed fara graba, ca o discreta zbatere de pleoapa.
Dar mai inainte de a fi un spatiu al armoniilor perfecte si un tinut in perimetrul caruia frumusetea cotropeste privelisti si lucruri, Costinestiul este prin excelenta un continent al tineretii.
Nu mai putin de 100 000 de oameni vin aici anual, aici unde ei se numesc impropriu oaspeti pentru ca de fapt sint acasa. La un loc cu soarele, cu marea si mai ales cu fericirea de a se sti impreuna sub ocrotirea unei paci desavirsite.
Alaturi de edilii Costinestiului, impreuna cu Traian Cristea, primarul statiunii cea vesnic tinara, pentru ca in sine Costinestiul este mai mult decit o legenda, turistii redescopera o noua statiune.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona