Oradea poarta de vest a Romaniei
Articol
Arhitectura asezarii de pe malurile Crisului Repede ii confera acesteia o distinctie aparte. In Oradea domina impresia de durabilitate datorita prezentei unei comunitati umane care de milenii se afla la rascrucea unor importante drumuri comerciale, la intilnirea dintre marile civilizatii ale lumii. Oradea este locul unde coexista de secole grupuri etnice diverse care contribuie impreuna la un ambient uman datator de pace sufleteasca.Asezat in regiunea de contact dintre Cimpia de Vest si ultimele ramificatii ale muntilor Apuseni, de-o parte si de alta a Crisului Repede, pe un drum ce a facut dintotdeauna legatura dintre Europa de Vest, Centrala si de Sud-Est cu Orientul, orasul Oradea a devenit de-a lungul timpului un important centru politic, economic, cultural si religios al Romaniei.
Astazi, urbea de pe malurile Crisului Repede este admirata mai ales pentru valoarea marturiilor de arhitectura pe care le detine. Acestea vin sa ni se ofere in intreaga lor maretie si frumusete. Ele confirma prin stilurile carora le apartin, ca ne aflam intr-un spatiu care a fost mereu receptiv la nou, deschis spre o arta de certa recunostere europeana. Monumentele orasului sint exemple de netagaduit ale pretentiilor dintotdeauna ale oradenilor, de a face din Oradea o urbe cu statut politico-religios, economic si cultural, apreciata si respectata in spatiul Europei Centrale si de Sud-Est.
In acest sens, istoricii au adus suficiente argumente care demonstreaza ca pe teritoriul actualului oras exista de multe milenii o locuire constanta, concretizata printr-o permanenta dorinta de a-si derula existenta in limitele unui ambient specific unui rastimp de istorie sau altul.
O plimbare prin Oradea inceputului de mileniu III nu face decit sa va predispuna la reverie, la descoperirea atmosferei unui rastimp in care omul, indiferent din ce categorie sociala face parte, isi traieste neperturbat conditia de locuitor al urbei doritoare de a sta sub semnul frumosului cotidian. Dar, aceasta plimbare va mai obliga sa patrundeti in intimitatea unei lumi care-si etaleaza, dincolo de constructiile propriu-zise, optiunile si gusturile estetice.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona