Muntii Parang
Articol
Un scirtiit metalic si trenul se opreste. Coboriti intr-o gara imbatrinita, fara prea mari pretentii. Cititi pe o placa fixata pe perete ca a fost data in folosinta in anul 1870. Este cladirea garii din Petrosani.
Traversati pe viaduct liniile de cale ferata si, intrebind, aflati directia spre Cabana Rusu. Treceti printre blocuri si porniti pe sosea de-a lungul Vaii Maleia. De-o parte si de alta casele va insotesc cale de multi kilometri. La circa 4 km din Petrosani, intr-o mica depresiune, lasati pe stinga drumul spre Voineasa - 88 km. Va continuati drumul inainte. Valea se mai ingusteaza, iar casele se raresc. De-a lungul vaii, dupa vreo 9 km de la gara, ajungeti la statia telescaunului Paring.
Puteti face drumul pina aici si cu o masina sau cursa maxi-taxi. Dupa ora 9 a.m. pina la 15.30, telescaunul se pune in miscare, daca sint minimum 10 persoane. Cu 27.500 de lei puteti urca fara efort 612 m diferenta de nivel.
Daca vreti sa parcurgeti drumul pe jos, imediat de linga statia telescaunului incepe marcajul banda rosie, marcaj pe care veti merge intregul vostru traseu. O poteca porneste in sus, printre pilcuri de pomi. Ocoliti cabana Rusu si poteca continua sa urce pina la capatul de sus al telescaunului. Sinteti la cota 1685 m, in poiana Nedeii, pe muntele Badea. Ati nimerit pe un adevarat santier. Statia meteo, complexul sportiv studentesc si releul TV sint repere vechi. In rest, se construieste mult. Unele cabane sint gata si isi asteapta turistii, altele acum prind contur.
Gasiti cazare pentru toate buzunarele. Pentru cei mai pretentiosi, preturile ajung la 375 000 de lei/persoana/zi, cazare cu demipensiune.
Pina aici se poate ajunge si cu masina. De la Petrosani la cabana Rusu beneficiati de sosea asfaltata. In continuare, un drum nemodernizat, in serpentine largi, urca pina la capatul de sus al telescaunului (acum s-a inceput asfaltarea si acestui ultim tronson).
Dupa ce v-ati rezolvat cazarea (daca sinteti nevoiti), mincati ceva sau va odihniti putin si porniti mai departe. Totusi, nu inainte de a va face rezerve de apa pentru jumatate de zi. Intre ultimele casute pe stinga, dintr-un furtun curge un suvoi puternic de apa. Ore bune, de aici incolo, nu veti mai avea nici o alta sursa.
In continuare mergeti tot pe banda rosie. Sinteti deja in plin gol alpin. Va aflati la inceputul culmii principale. Traseul pe care il veti parcurge este vizibil pe mari portiuni, pina pe piramida virfului Cirja. Dupa citeva sute de metri, o sageata indicatoare va trimite spre dreapta. Pe curba de nivel, poteca evita o urcare pe Paringul Mic, cu cele doua virfuri ale sale. Aici intilniti cu privirea padurea de conifere si obirsia piriului Izvorul, spre care pornesc ravene adinci. Dupa 40 de minute de la plecarea din zona cabanelor, atingeti linia crestei principale, la 2040 m altitudine.
Cei care doresc sa parcurga creasta integral, de la statia superioara a telescaunului, sint nevoiti sa mearga inainte urmind sa urce pe Paringul Mic I, la 2074 m. In continuare, peste Paringul Mic II, dar adaugind inca vreo jumatate de ora, ajungeti in saua atinsa de voi ceva mai devreme.
Reluati traseul. Urcind lent, ajungeti in saua Izvorul. Pe stinga, o ramificatie marcata cu punct rosu va poate duce pe o alta ruta, pe la lacul Mija si prin caldarea Slivei pina in caldarea Rosiile, zona finala a traseului vostru.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona