Mija Mare
Articol
Acum puteti sa admirati de sus salbatica vale Mija Mare si sa va continuati, pe banda rosie, traseul de creasta. Porniti in urcus usor, pe muntele Scurtul. Ocoliti citiva pinteni de pe creasta, treceti prin dreapta virfului Scurtul (2225 m) si coboriti in saua Caprelor. Printre stinci, un mic refugiu rudimentar, construit din bolovani, va poate oferi o solutie in cazuri extreme. Drumul de la linia crestei principale si pina aici dureaza 30 de minute.
Din saua Caprelor porniti in urcus sustinut pe poteca ce se strecoara in zig-zag printre lespezi si bolovani. Dupa alte 30 de minute de adevarat efort, atingeti piscul Cirja la 2405 m. Dominati de la mare inaltime valea Jiului si muntii Vilcan. Comparati altitudinea voastra cu virfurile Custura, Papusa si Virful Mare din Retezat. Mai aproape, la citeva sute de metri sub voi, privirile va sint atrase de caldarea Slivei cu lacuri, pilcuri de jneapan si pinze de grohotis. Dupa aceasta panoramare ramineti totusi captivati de creasta principala care continua vizibil pina in virful Paringul Mare si chiar mai departe.
De pe Cirja coboriti usor in saua Stoienita. Ocoliti pe la vest virful Stoienita si reluati urcusul in directia virfului Gemanarea. Spre stinga, pe muchia Sliveiului, puteti cobori deja in caldarea Gemanarii, spre stina Rosiile. Va continuati urcusul si, atingind virful Gemanarea, puteti cuprinde cu privirea atit caldarea Sliveiului, in stinga, cit si tinta voastra de azi, in dreapta.
Coboriti din virf in saua Tecanul. Spre stinga aveti in permanenta un spectacol grandios: pereti inalti, surplombati, hornuri, muchii, fisuri, blocuri imense in echilibru precar. Undeva, jos, exista un tinut salbatic si arid, o imensitate de lespezi naruite din pereti, totul punctat cu verdele jnepenilor si luciul citorva lacuri alpine. Toate la un loc sint strajuite de virful Paringul Mare, unde, dupa un urcus moderat, ajungeti si voi la aproximativ o ora si jumatate de pe Cirja.
De la 2519 m, de pe acest "acoperis" al Olteniei, al cincilea virf din Carpatii romanesti, faceti un larg tur de orizont. Privirea va fuge in toate directiile: spre culmile domoale din muntii Sureanu sau spre virfurile Retezatului, de-a lungul crestei Paringului sau in jos spre izvoarele Gilortului, zarile Gorjului si ale Vilcei, spre defileul Jiului, ascuns uneori in ceata, sau ceva mai departe pina la Buila-Vinturarita.
Dar dupa o oarecare pauza, trebuie sa va continuati traseul si sa ajungeti la lacurile situate la vreo 400 m sub voi, in caldarea Rosiile. Aveti doua variante. Din virf, spre mijlocul caldarii, se desprinde muchia Pontul Rosu. Cu grija, fara poteca, porniti pe o panta plina de verdeata. Cind devine posibil, va continuati coborirea prin dreapta. Portiuni alternante de grohotis si iarba va duc la baza abruptului.
Alegind a doua varianta, din virful Paringul Mare va continuati drumul spre est, pe creasta. Coboriti pina in saua Gruiul. De aici, spre nord, o coborire pe o panta inclinata cu aspect de horn, mai ales in partea superioara, va duce in apropierea lacului Mindra.
Oricare dintre variantele alese pentru coborirea din creasta va pot pune probleme, mai ales pe vreme umeda. Pericolul unei alunecari, pe panta foarte inclinata, este mare. Cu siguranta veti invidia caprele negre pe care le puteti zari cocotindu-se cu usurinta prin locuri greu accesibile pentru voi.
Ajunsi cu bine in caldarea Rosiile, va dati seama ca suprafata acesteia nu este plata, asa cum parea de sus. Peste lespezi si blocuri de piatra sau ocolind pilcuri de jnepenis si coborind praguri glaciare, faceti un tur al lacurilor din zona.
Incepeti cu lacul Mindra, situat la cea mai mare altitudine aici, in Paring - 2148 m. Va indreptati apoi spre lacul Rosiile, cel mai intins si mai adinc lac din masiv. Imediat linga el dati de lacul Lung, dupa care va continuati coborirea. Pe o alta treapta inferioara a caldarii, gasiti Zanoaga Stinei, un lac inconjurat de mai multa verdeata.
Piriul Rosiile isi aduna apele si, dupa un curs meandrat, trecind prin dreptul stinei Rosiile se indreapta spre Jiet.
Dar voi va opriti aici. In zona stinii, pe o pasune intinsa, intr-un decor deosebit, unde, inconjurati pe trei laturi de abrupturi, va puteti cauta un loc pentru cort. Un popas mai lung este binevenit.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona