Info
Articol
Masivul Paring este accesibil din Petrosani, pe sosea asfaltata pina la baza telescaunului care urca la cota 1685 m.
De asemenea, poate fi abordat si de pe aripa sudica, dinspre Novaci, ca si de pe numeroasele poteci care fac legatura cu Sureanu ori cu defileul Jiului. In partea de nord-vest se afla cabane, pirtii de schi si teleferic. Pe versantul sudic se afla statiunea climaterica Rinca (1540 m).
Muntii Paring sint cei mai inalti si stincosi din grupa muntilor cuprinsi intre riurile Jiu, Strei si Olt si se ridica peste depresiunea Petrosaniului si defileul Jiului. Cel mai inalt virf al masivului este Paringul Mare - 2519 m. Paringul se remarca atit prin piscurile sale de o frumusete rara: Cirja, Mindra, Stoienita, Setea Mare, Mohorul, dar si prin numeroasele lacuri glaciare situate intre abrupturile centrale: Rosiile, Cilcescu, Mija, Lacul Verde. Tot din Paring izvorasc si riurile Lotru, Jiul de Est si Gilort.
Masivul Paring ocupa o suprafata de 1100 kmp, invecinindu-se la nord cu Muntii Sureanu, la nord-vest cu Muntii Retezat, la est cu Muntii Capatini iar la vest sint despartiti de Vilcanul prin defileul Jiului.
Vegetatie: paduri de foioase, molid si jnepenisuri. Flora: gladiole salbatice, macrisul iepurelui, afin, feriga, muschi de turba, merisor, flori de colt. Fauna: ursi, risi, mistreti, lupi, pisici salbatice, capre negre, acvile de munte. Apele lacurilor sint bogate in pastravi.
Masivul Paring contine numeroase trasee de alpinism cu lungimi diferite si grade de dificultate cuprinse intre 1A si 5B. Printre cele mai dificile trasee se numara : "Olimpiada `80" sau "Marele Tavan al Otelului" (cu 8 si respectiv 7 lungimi de coarda). Cel mai lung traseu este "Creasta Strajerului" (cu grad de dificultate 2B) care are 12 lungimi de coarda.
Servicii Salvamont:
- Centrul Judetean Salvamont Vilcea, tel.: 0250/ 732 901
- Serviciul Public Judetean Salvamont Gorj
tel. ambulanta: 961, tel. apararea civila: 982, tel. politie: 955
Clima Paringului este caracteristica muntilor inalti din Carpati, in sud fiind mai blinda, cu radiatie solara mai bogata, iar in nord fiind mai rece. Temperatura medie anuala scade sub 0C peste1850 m altitudine. Sezonul rece dureaza aproximativ 8 luni pe an, cu zapada persistenta in zonele inalte.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona