Caciulata, perla Vaii Oltului
Articol
Situata la iesirea Oltului din Carpatii Meridionali (4515 latitudine nordica si 2415 longitudine estica, 280 m altitudine), intr-un cadru natural deosebit de pitoresc, statiunea Calimanesti-Caciulata reprezinta una dintre cele mai frumoase regiuni balneare din tara. Ea este vestita pentru efectele terapeutice ale apelor sale minerale, puterea lor tamaduitoare fiind cunoscuta inca de pe vremea romanilor. Insusi Napoleon al III-lea, imparatul Frantei, folosea apa imbuteliata la Calimanesti-Caciulata, pe care diligente speciale o duceau la Paris.
Prin asezarea sa intr-o depresiune subcarpatica, statiunea este ferita de vinturi puternice.
Baza de tratament este dotata cu instalatii moderne pentru bai, electroterapie, hidroterapie, kinetoterapie, instalatii pentru aerosoli, buvete pentru cura interna cu apa minerala, sali de gimnastica. Baza de tratament este profilata pe tratamentul sechelelor de hepatita epidemica, avind si un sanatoriu pentru bolnavi de silicoza.
In adincurile statiunii Calimanesti-Caciulata se gasesc comori inestimabile pentru sanatate. Apele minerale captate cu ajutorul unor sonde de la peste 1200 m adincime, cele douasprezece izvoare de ape minerale atermale si cele trei termale au concentratii si compozitii chimice variate. Statiunea dispune de aproximativ 2500 de locuri pentru odihna si cura balneara in hoteluri clasificate la doua stele - Oltul, Cozia si Caciulata sau de o stea cum ar fi Hotel Central.
Pe linga acestea va este pusa la dispozitie o vasta retea de restaurante, pensiuni, baruri de zi, piscine interioare si exterioare, sali de receptie, sali de conferinte, sali de jocuri mecanice, terenuri de sport, parcari etc.
Numeroasele obiective turistice din preajma statiunii, cum ar fi: manastirea Cozia (ctitoria domnitorului Mircea cel Batrin), Ruinele Castrului Arutela, Cuptorul si Masa lui Traian si multe altele, fac din Calimanesti-Caciulata o statiune din ce in ce mai cautata.
Arhitectura caselor din Calimanesti-Caciulata este tipic vilceana: case cu pivnita, cu sala, cu doua camere. Verandele au grinzi din lemn cu decoratii sculptate. Grinzile de sus si cele de jos sint numite coveti. Veranda este ingradita in partea sa interioara de prispa. Mai multe astfel de informatii puteti obtine vizitind "Muzeul Satului de la Bujoreni", aflat la 16 km Sud de Calimanesti-Caciulata.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona