Asociatia Romana de Turism GIONI BABOS
Articol
A.R.T. "Gioni Babos" s-a infiintat oficial in anul 1990, desi cei 29 de membri formasera o echipa cu multi ani inainte. Pierderea tragica a unuia dintre membrii acestei echipe i-a determinat pe bunii sai prieteni sa infiinteze asociatia cei poarta numele, prin care sa-i duca mai departe visul si dorintele. Membrii asociatiei, cu totii ghizi montani (acesta fiind si unul dintre criteriile necesare inscrierii), incearca sa-si foloseasca talentul si experienta in scopul educarii, prin turism, a tuturor categoriile sociale si mai ales a tinerilor, actiunile lor fiind orientate mai in mod special in sensul respectarii si protejarii mediului, a intretinerii si valorificarii intregului patrimoniu turistic de care dispune tara noastra.
In 1991, A.R.T. "Gioni Babos" se numara printre membri fondatori ai Clubului National de Turism pentru Tineret (CNTT), organizatie la care ulterior vor adera o mare parte a cluburilor de turism din intreaga tara si care va organiza numeroase actiuni cu caracter ecologic. In anul 2001, CNTT-ul a fost inlocuit cu Asociatia Nationala a Cluburilor de Turism (ANCT).
Incepind din anul 1994, A.R.T. "Gioni Babos" impreuna cu Clubul National de Turism pentru Tineret si Asociatia de Turism "Bucur" a organizat in fiecare an cursuri pentru cei ce doreau sa devina ghizi turistici. De asemenea, membrii asociatiei au adus o mare contributie in elaborarea hartii ecoturistice a Masivului Bucegi, publicata in 1996 de catre CNTT.
Actiunea definitorie a A.R.T. "Gioni Babos" este organizarea in fiecare an a Trofeului Memorial "Gioni Babos" ajuns acum la cea de-a 16-a editie si conceput sub forma unui concurs complex la care sint invitate sa participe cluburile de turism din intreaga tara. Experienta membrilor asociatiei a fost folosita in repetate rinduri la organizarea si arbitrarea a 14 editii ale Serbarilor Zapezii, la organizarea si arbitrarea a 16 editii ale Concusului National de Drumetie si Orientare Turistica (DOT), la organizarea concursului de Orientare Turistica in cadrul "Challenge Day", la inventarierea marcajelor turistice din Masivul Paring in vederea refacerii lor, si in cadrul altor activitati de inspectare si cercetare a traseelor din diferite masive.
Activitatea Asociatiei nu se va opri insa aici, membrii acesteia urmind sa continue organizarea remarcarii si refacerii unor trasee foarte deteriorate din circuitul turistic, precum cel dintre Diham si Valea Risnoavei, cunoscut sub numele "Pe Podele".
Alte realizari importante ale Asociatiei Nationale de Turism pentru Tineret sint:
- refacerea si remarcarea traseului turistic Valea Ialomitei - Valea Brateiului in anul 1994;
- formarea si instruirea de animatori (ghizi) de turism in cadrul Scolii de Ghizi organizata impreuna cu CNTT intre anii 1990 - 1997;
- montarea placii omagiale "Promotorii turismului pentru tineret" la Cabana Diham in martie 2001;
- ecologizarea Vaii Ialomitei in zona Pestera - Padina, actiune care a avut loc la Cabana Padina in perioada 23 - 26 august 2001 in cadrul Trofeului "Memorial Gioni Babos";
- actiuni de valorificare a unor noi trasee turistice in Muntii Baiului si Muntii Buzaului, desfasurate in perioada iunie - octombrie 2001.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona