Interviu cu Ministrul Turismului, domnul Dan Matei Agathon
Articol
Domnule Ministru va declarati multumit la finele sezonului estival? Numarul turistilor straini a fost cel estimat de dumneavoastra?
Binenteles ca este foarte greu sa te declari multumit de numarul turistilor straini care au sosit in Romania, deoarece din postura de Ministru al Turismului intotdeauna vei dori cit mai multi turisti care sa ne viziteze tara. Nu pot insa sa nu remarc trendul ascendent pe care il traverseaza turismul romanesc. La sfirsitul anului trecut, am declarat ca asteptam pentru 2002 o crestere cu 5% a numarului de turisti din Uniunea Europeana. Conform statisticilor, in primul semestru al anului, s-a inregistrat o crestere de 6%, ceea ce ne determina sa credem ca cifrele la care ne asteptam vor fi in realitate depasite, deoarece in al doilea semestru al anului, gradul de ocupare al statiunilor, in special a celor de pe litoral, se apropie de cifra maxima.

Datorita schimbarilor efectuate in ultimul timp, statiunea Mamaia a devenit etalon pentru litoralul romanesc. Cind putem vorbi si de alte statiuni asemanatoare?
Intradevar, impreuna cu autoritatile publice locale din Constanta, am reusit sa apropiem Mamaia de standardele occidentale ale unei statiuni de prim rang. De altfel, "Mamaia - Riviera Estului" nu este decit o etapa de agrement la standarde europene, de la Navodari pina la Vama Veche.
Care sint urmatorii pasi ce trebuie facuti pentru reabilitarea turismului romanesc?
Sint foarte multe lucruri de facut in turismul romanesc, mai ales ca in perioada 1996 - 2000, "campionii democratiei" au neglijat acest important sector al economiei romanesti. Aproape ca nu putem sa dezvoltam intr-un ritm normal infrastructura turistica din Romania pentru ca sintem in permanenta preocupati cu repararea greselilor facute in trecut. Spre exemplu, desi noi am impus un ritm accelerat al privatizarii, procesul a fost ingreunat de modul in care s-a incercat vinzarea activelor din turism. In orice caz, incercam sa aducem un suflu nou in acest domeniu printr-o serie de proiecte cu totul si cu totul inovatoare pentru Romania, precum "Drumul Vinului", "Linia Continua" sau "Bucovina de Aur".
In ce stadiu se afla proiectul Dracula Parc?
In baza hotaririi Adunarii Generale a Actionarilor, SC Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara S.A. a incheiat un contract cu Pricewater House Coopers in vederea dezvoltarii proiectului Dracula Park pe plan international, in sensul pregatirii unui studiu complex care sa estimeze viabilitatea financiara a proiectului din perspectiva pietei turistice internationale, precum si obtinerea de asistenta in vederea finantarii proiectului. De asemenea, contractul prevede si o analiza comparativa a inca doua potentiale locatii pentru amplasarea parcului. In momentul definitivarii studiilor si a analizei comparative se va realiza un memorandum de finantare ce va avea drept scop atragerea de fonduri necesare dezvoltarii in continuare a proiectului Dracula Parc.
Credeti ca Ministerul Turismului s-a implicat suficient pentru promovarea imaginii Romaniei?
La aceasta intrebare v-am raspuns deja atunci cind aminteam despre numarul turistilor straini care viziteaza Romania. Ministerul Turismului va continua sa aplice acelasi program de promovare agresiva si neconventionala, care pina acum a demonstrat ca este singurul ce poate atrage atentia
turistului strain asupra Romaniei. Asa cum am spus-o in nenumarate rinduri, consider ca ne aflam intr-un razboi concurential, singura noastra sansa de a cistiga fiind acest mod de a ne face cunoscuti.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona