Legile Muntelui
Articol
Ministerul Turismului, pe baza legilor lui L. Trenker, a elaborat Normele de Comportament pe munte si in cabane.1 Cabana este casa de munte a turistului, adapost si popas pentru odihna si hrana, pentru reconfortare fizica si psihica la finele unui traseu obositor sau punctul de plecare spre noi carari si creste. Ea este postul de prim ajutor in caz de accidentari.
2 Cabana face parte integranta din peisajul montan si este locul vostru de visare si recreere. Cinstestiti-o si ocrotiti-o ca pe propria voastra casa!
3 Cabana are obligatia sa primeasca la orice ora turistul sau grupurile de turisti amatori de drumetie, nu si de chefuri.
4 La sosire prezentati-va cabanierului si inscrieti-va datele personale si traseul pe care veti drumeti, ca sa fiti gasiti usor si ajutati la nevoie.
5 La munte, bauturile obisnuite ale turistilor sint ceaiurile si racoritoarele, nu alcoolul. Acolo unde sint permise bauturi alcoolice, consumul lor este limitat si normat.
6 Legea de baza a convietuirii in cabana este curatenia si linistea; intre orele 22 si 6 - liniste totala. Mergeti pe virfuri, vorbiti in soapta si nu trintiti usile.
7 Folositi cit mai putin si la intensitate cit mai scazuta casetofonul, aparatul radio sau televizorul si numai dupa ce va asigurati ca nu-i deranjati pe cei din jur.
8 Lasati curat locul unde ati dormit si mincat, precum si imprejurimile cabanelor, sfatuindu-i si pe altii sa faca la fel. Nu debarasati gunoaiele in cabana sau in imprejurimi pentru ca nu are cine, cu ce si cum sa le evacueze spre locurile anume destinate din localitati. Este contributia voastra la pastrarea si ocrotirea mediului inconjurator.
9 In caz de accidentari anuntati cabanierul, salvamontul sau politia si participati la actiunea de salvare, transport si evacuare a accidentatului. Invatati codul de semnalizare internationala in caz de accident pe munte.
10 Ascultati cuvintul cabanierului, cuvintul lui este cuvint de ordine. El este si gazda, dar si raspunzator in zona sa, cu asigurarea ordinii si respectarea regulilor de functionare ale cabanei. Ajutati-l la nevoie cu vorba, cu fapta sau exemplul vostru. Este o datorie civica a fiecarui turist.
11 Daca ati respectat intocmai toate aceste reguli, va puteti acorda singuri cinstea de a va numi oameni civilizati si turisti adevarati, dovedind respect si dragoste pentru munte si natura.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona