Advertorial - Cracovia
Articol
Fosta capitala poloneza este unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei. Marele poet polonez Adain Mickiewicz a numit Cracovia timpurilor sale "leaganul vechii si frumoasei republici". In Evul Mediu, acest oras a fost membru al Ligii Hanseatice. De-a lungul secolelor, Cracovia a devenit treptat resedinta regilor polonezi, iar din secolul al XV-lea pina in secolul al XVII-lea a cunoscut o perioada deosebit de infloritoare, ea fiind capitala celei mai mari tari din Europa acelor vremuri.

Prosperitatea Cracoviei a atras cei mai renumiti artisti, ale caror opere de arta pot fi admirate si in ziua de astazi. Doar vechiul oras cuprinde citeva sute de cladiri de mare valoare istorica. Vechea cetate a Cracoviei a fost inclusa inca din anul 1978 (alaturi de Castelul Wawel si cartierele Kazimierz si Stradom) in prima lista UNESCO a celor mai valoroase 12 ansambluri arhitecturale ale culturii mondiale.
Anual, orasul este vizitat de milioane de turisti care vin aici sa vada splendidele sale monumente istorice si magnificele sale opere de arta, sa participe la evenimente culturale internationale ori pur si simplu sa se lase vrajiti de atmosfera unica a Cracoviei, in care se impletesc istoria si arta in cel mai uimitor mod.

Anul 2000 are pentru Cracovia o semnificatie deosebita, deoarece in acest an aniversar, capitala Poloniei a primit titlul de oras cultural al Europei. In cadrul acestui festival (Cracovia 2000) fiind organizate o sumedenie de evenimente culturale.

In Cracovia toate drumurile duc la piata Veche, deoarece aici locuitorii si turistii se simt in largul lor. Aceasta piata, considerata cea mai mare a Europei, este inconjurata de palate si cladiri istorice. Centrul sau il constituie o cladire in stil renascentist, la al carei etaj a fost amenajata o expozitie a Muzeului National (cea mai mare colectie de tablouri pictate de renumiti artisti polonezi). Piata este dominata de marea biserica gotica Sf. Maria, cu vestitul sau altar sculptat in lemn de tei - cel mai valoros altar gotic din Europa.

In parcul numit Planty, pozitionat in jurul orasului vechi in locul vechiului zid al cetatii, se gasesc in marea majoritate cladiri istorice, ale caror origini se intind pina in timpurile gotice si renascentiste. Printre acestea se numara Universitatea Jagielloniana, biserici si manastiri, ramasite ale vechiului zid cu Poarta lui Florian si, nu in ultimul rind, Aleea Kanonicza, cu atmosfera sa magica.
Castelul renascentist de pe dealul Wavel reprezinta rezidenta istorica a regilor Poloniei. Colectiile vaste pe care le adaposteste includ opere de arta ale vechilor artisti, mobila antica, precum si cea mai mare colectie de tapet Arras din Europa, blazoane regesti si arme de lupta. Catedrala din vecinatatea castelului, locul incoronarii regilor polonezi, este azi trezoreria suvenirelor nationale si a celor mai splendide opere de arta poloneze. In aceasta catedrala se gasesc si mormintele monarhilor polonezi. De o frumusete deosebita este capela Sigismund, considerata o opera extraordinara a artistilor renascentisti de la nord de Alpi.

Turistii viziteaza deseori cartierul Kazimierz, care in Evul Mediu a fost un orasel de sine statator. La sfirsitul secolului al XV-lea, evreii din Cracovia au fost mutati aici, urmind ca de-a lungul secolelor orasul sa devina treptat un centru cultural stiintific. In acea perioada de inflorire au fost construite nenumarate sinagogi (una dintre ele adapostind Muzeul iudaismului), locuinte, precum si un cimitir cu morminte construite in stil renascentist.

Muzeele Cracoviei merita toata atentia turistilor. Pe linga muzeele deja mantionate, mai amintim Muzeul Czartorvski (cu cele mai vechi tablouri italiene si olandeze, opere ale mestesugarilor si arta antica), casa Jan Matejko (locuinta si atelierul cunoscutului pictor polonez) si Muzeul Orasului Cracovia.

Wieliczka
Orasul Wielickza este situat la 13 km de Cracovia si este cunoscut pentru cea mai veche mina de sare din Europa. Mina de sare Wieliczka are peste 700 de ani si a fost clasificata de catre UNESCO ca facind parte din mostenirea culturala a lumii.
Incaperile din care se extragea sarea, culoarele si capelele cu decoratiuni originale se gasesc la adincimi intre 64 si 135 metri. Sint impresionante incaperile decorate exclusiv cu sculpturi din sare.
Turistilor le este pusa la dispozitie o ruta de 3 km (reprezentind doar 1% din mina), a carei parcurgere necesita 2,5 ore.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona