Pe urmele stramosilor uitati
Articol
Multitudinea de date culese de-a lungul traseului, cadrul natural de o frumusete inegalabila, varietatea si valoarea obiectivelor de interes etnografic, folcloric, cultural si istoric, raspindite pe intregul areal, fac din Euroregiunea Carpatica un tinut aparte, o zona cu un exceptional potential turistic.
Toate obiectivele turistice sint amplasate intr-un cadru natural de exceptie, in zone montane, relieful oferind un peisaj fascinant ce trece de la culmi domoale la masive greoaie sau piscuri zvelte si dantelate.
Una dintre cele mai importante parti ale mostenirii culturale din Carpatii Nordici o constituie bisericile din lemn, ele reprezentind cel mai valoros tezaur. Raspindite in tot spatiul locuit de hutuli, boiki, lemki si gorali, aceste biserici sint ortodocse si greco-catolice, in marea lor majoritate de stil vechi.
Constructii sacre care au servit de-a lungul timpului pentru celebrarea serviciului religios, bisericile din lemn sint, in egala masura, capodopere de arta populara, ai caror ctitori sint de cele mai multe ori necunoscuti. Ele au fost ridicate la margine de sat, de regula pe muchie de deal, inconjurate de garduri de lemn sau piatra si cu cimitirul aflat in imediata vecinatate.
In cadrul bisericilor de lemn greco-catolice se disting trei grupuri de sine statatoare: hutul, boikian si lemkian. Socotita axul fundamental al vietii, casa defineste structura intima a oricarei populatii sau etnii. In Carpatii Nordici, ca si in Carpatii Meridionali, Orientali sau Occidentali, casa este construita din lemn, ridicata pe temelie de piatra si acoperita cu sindrile sau paie. In cadrul caselor nord-capratice se disting patru tipuri: hutul, boiki, lemki si goral, intre care exista numeroase asemanari, dar si elemente particulare care le individualizeaza.
Casa hutula impresioneaza prin monumentalitate si frumusete.
Hutulii, mari iubitori de libertate, au un simt estetic deosebit. Casele lor sint parte a legendelor ce le insotesc istoria.
Casele de tip boiki si lemki au numeroase asemanari. Ambele au planul mult alungit si sub acelasi acoperis se afla casa propriu-zisa, magazia pentru cereale, camara pentru alimente, sura pentru unelte, grajdul pentru animale si tarcul pentru oi.
Casa de tip goral se aseamana cu casa de tip hutul, dar are si elemente comune cu casa de tip boiki si lemki.
Ocupatia de baza a locuitorilor din Carpatii Nordici este cresterea animalelor, aceasta fiind favorizata de bogatia finetelor. Alte ocupatii ale locuitorilor sint: agricultura, pescuitul si culesul din natura, albinaritul, plutaritul, torsul, tesutul si cusutul, prelucrarea lemnului.
Obiceiurile populare se constituie intr-un sistem de viata care s-a statornicit in timp. In cadrul acestui sistem s-au produs si se produc schimbari, dar care se mentin si astazi, pastrindu-si functiile esentiale.
Momentele importante hotaritoare din viata omului, precum nasterea, casatoria, moartea, dar si zilele de trecere de la un anotimp la altul au determinat aparitia unor ceremonii si ritualuri de o frumusete rara.
Aceasta calatorie a inceput si s-a sfirsit in Bucovina romneasca, tinut care de veacuri este un model de convietuire interetnica. Istoria a alcatuit aici un adevarat mozaic de neamuri care au reusit sa traiasca impreuna:romni, germani, hutuli, polonezi, ucrainieni, rusi, lipoveni, evrei si armeni.
Din punct de vedere etnografic se pastreaza foarte bine si pot fi vizitate in Bucovina vetre de civilizatie hutula, pe cursul superior al riului Moldova, pe cursul superior al riului Suceava sau pe Valea Bistritei Aurii. In aceste zone functioneaza si pot fi vizitate ateliere mestesugaresti de traditie hutula, precum cele de incondeiat oua, de tesaturi si cusaturi, de icoane pe sticla si lemn, de sculptura in lemn si os.
Monumentele istorice din Bucovina au valoare de unicat in intreaga lume, manastirile cu pictura exterioara Moldovita, Sucevita, Arbore, Humor sau Voronet, constituind o atractie turistica deosebita.
Bucovina ofera, de asemenea, turistului rara ocazie de a calatori cu "Mocanita" - un tren pe sine cu ecartament ingust si locomotiva cu aburi, precum si sansa de a cobori intr-un adevarat muzeu subpamintean in vechile galerii ale salinei de la Cacica.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona