Cluj orasul dintre coline
Articol
Cluj-Napoca este una dintre cele mai vechi asezari urbane din spatiul romnesc. Nascuta si dezvoltata in punctul unde apele Somesului Mic ies din munti, in zona de contact a trei mari unitati naturale: Cimpia Transilvaniei, Podisul Somesan si Muntii Apuseni, asezarea are un trecut milenar, care se pierde in istorie.
Arheologii au identificat aici prezenta umana inca din paleolitic, evolutia asezarilor omenesti din zona in neolitic si in epoca metalelor ducind la aparitia dacicei Napoca. Continuitatea de locuire neintrerupta pe aceste meleaguri, demonstrata de cercetarile arheologice si de numeroase alte izvoare istorice, a determinat ca in anul 1316, asezarea sa capete statutul de oras, cu importante rosturi in aceasta parte a tarii.
In municipiul Cluj-Napoca, unde trecutul se imbina in mod armonios cu prezentul, se conserva un bogat si variat potential turistic, in componenta caruia intra si citeva dintre cele mai valoroase monumente istorice si arhitectonice din Romnia, bine cunoscute in tara si peste hotare.
Pentru Cluj-Napoca se potrivesc foarte bine cele spuse de Nicolae Iorga, el insusi un pasionat al cunoasterii prin intermediul drumetiei: "Fiecare loc de pe pamint are o poveste a lui, dar trebuie sa tragi bine cu urechea s-o auzi si trebuie si un dram de iubire ca s-o intelegi".
Resedinta judetului Cluj, este strajuita de dealuri ale caror inaltimi nu depasesc 700 m, cum sint dealurile Popesti, Ripos, Finetele Satului, si Pipa, care alcatuiesc latura sudica a Podisului Somesan si Dealul Feleacului, cu inaltimea de 759 m, care este o importanta zona de agrement a clujenilor. In vest, municipiul este dominat de Dealul Hoia, ce constituie cea de-a doua zona de agrement a orasului, unde se desfasoara cu ocazia unor sarbatori serbari in aer liber si intreceri intre formatii culturale. Asezat in acest pitoresc cadru, Clujul se bucura de un avantaj cu care putine orase din tara noastra se pot lauda, si anume pozitionarea sa intr-un amfiteatru natural.
Prin asezarea sa, acesta se inscrie in "briul de centre urbane" care incinge Muntii Apuseni, alaturi de Turda, Aiud, Alba Iulia, Deva, Lipova, Arad, Oradea si Huedin.
Fiind unul dintre cele mai mari orase ale Romniei, el are o istorie indelungata, bogata in fapte si evenimente.
Asezarea umana de aici a cunoscut de-a lungul veacurilor o evolutie presarata cu momente si fapte care i-au dat stralucire. Locuitorii de azi ai municipiului continua in noile date istorice traditii indelungate de munca, de creatie materiala si spirituala.
Numeroasele posibilitati de excursii in imprejurimile municipiului Cluj-Napoca va ofera tot atitea motive pentru a vizita zona. Astfel, pornind din Cluj spre sud-vest, ajungeti in municipiul Turda, cea de-a doua localitate ca marime si populatie din judet, asezat in bazinul inferior al Ariesului, pe ambele maluri ale riului.
Vechi punct de exploatare a sarii, cunoscut de pe vremea dacilor si apoi a romanilor, sub denumirea de Potaisa, Turda s-a dezvoltat ca centru economic si militar inca de la inceputul erei noastre. Turda a cunoscut marile framintari istorice incepind cu rascoala de la Bobilna si este astazi unul dintre cele mai importante centre de productie a materialelor de constructie din tara. Centrul vechi al orasului inchide intr-un spatiu elipsoidal monumente si cladiri cu arhitectura variata, datind din diferite epoci. Alaturi de Teatrul de Stat, in acest perimetru se gasesc edificiile bisericilor reformata, catolica si ortodoxa.
In apropierea municipiului Turda, in partea de est, la altitudinea medie de 360 m, intr-o zona depresionara, se afla statiunea Turda-Bai, inconjurata de dealuri impadurite care-i confera farmec si pitoresc.
Numeroasele monumente si obiective turistice fac din urbea de pe Somes, una dintre cele mai vizitate asezari din Romnia. Amintim citeva dintre ele: Bastionul Croitorilor, Catedrala, Ctitoria din Deal, Fortificatia Cetatuia, Fortificatia Manastur, Fortificatia Medievala a Clujului, Muzeul de Arta, Teatrul National, statuile ecvestre ale lui Mihai Viteazu si Matei Corvin, Muzeul Etnografic, Muzeul de Istorie, Gradina Botanica si multe altele.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona