Sebes
Articol
Atestat documentar in anul 1245, sub denumirea de Mallenbak, orasul Sebes a fost primul oras fortificat din Transilvania. Zidul de incinta cu turnurile de aparare si Cetatea Ripa Rosie constituie principalele puncte de interes turistic.Sebesul este mentionat documentar inca de la mijlocul secolului al XIII-lea, dar vestigiile arheologice atesta o asezare inca din secolele IX-X, precedata de urme de locuire continua din neolitic. El este mentionat in 1245 sub numele de Mallembak, iar in 1301 cu numele de Sebes. Ca oras este cunoscut din anul 1341. Spre finele secolului al XIV-lea si in cele urmatoare este intarit cu ziduri si turnuri de aparare, opt la numar, dintre care astazi se mai pastreaza o parte din poarta de vest.
In centrul orasului se gaseste biserica evanghelica, monument istoric si artistic, care impresioneaza prin varietatea formelor arhitectonice datorita faptul ca dateaza din doua epoci diferite. Tot in centrul orasului se afla Casa Regeasca, valoros monument istoric care astazi adaposteste Muzeul de Istorie.
In versantul abrupt al colinelor Secaselor, care formeaza malul drept al Vaii Sebesului, apar mai multe ripe colorate in tonuri de gri si rosu, dintre care mai spectaculoasa prin formele sale este Ripa Rosie, declarata monument al naturii. Panorama grandioasa a Ripei Rosii este data de formele sculpturale si structurale din care este alcatuita.
Iesind din Sebes, drumul spre Oasa se deruleaza in amonte prin Valea Sebesului. La 3 km se intra in Petresti. Aici au fost descoperite ruinele unei biserici fortificate din secolul al XIII-lea si vestigii de cultura din neoliticul tirziu.
Pe masura apropierii de Sebesel, valea se strimteaza. In peisaj se impune mai intii lacul de acumulare Petresti, apoi ripele de Sub Piatra.
Dupa 3 km de la Petresti, se ajunge in Sebesel, satul de origine al pictorului Sava Hentia, cunoscut portretist.
Parasind Sebeselul, valea se largeste din nou si dupa nici 2 km se ajunge la Sasciori, centrul administrativ al mai multor sate. Aici, pe un pinten de deal, se vad ruinele unei cetati feudale din secolul al XII-lea.
Urmarind in continuare drumul asfaltat, se ajunge in satul Laz, unul dintre centrele romnesti de pictura a icoanelor pe sticla. Satul Capilna, la care se ajunge dupa 4 km, este prins ca intr-un cleste, astfel incit casele se insira de-a lungul soselei si a versantilor.
Aici, pe stinga vaii, pe dealul Cetatuia se pastreaza urmele unei fortarete dacice construita din blocuri de piatra.
De la Capilna la Sugag, pe o distanta de 10 km, soseaua si riul Sebes serpuiesc paralel pe sub versantii impaduriti. Sagagul este ultima localitate de pe Valea Sebeselului, centru de comuna de care apartin mai multe sate.
De la Sugag pina la Tau, pe o distanta de 14 km, valea are aspect de defileu, cu versanti prapastiosi. Impresionant este mai ales versantul drept, ale carui stinci golase poarta denumiri sugestive.
Traseul spre Oasa se continua pe malul lacului Tau-Bistra si apoi pe valea ingusta a Sebesului. La Oasa Mica, pe clina domoala de pe malul sting al piriului Salanele, era situata casa in care-si petrecea vacantele Mihail Sadoveanu, locul unde a scris multe dintre povestile de pe Valea Frumoasei. Tot aici era si vechea cabana turistica Oasa.
De la baraj, urmarind soseaua asfaltata, se ajunge la noua cabana Oasa.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona