Poiana de la Campul Mielului
Articol
Dupa aproximativ doua ore de la coborirea din autobuz, ajungeti la intinsa poiana de la Cimpu Mielului (1030 m altitudine).
Avind in dreapta abrupturile din Piule - Plesa si trecind prin dreptul Scocului Urzicarului (o vale greu accesibila) in 15 minute parcurgeti aceasta depresiune.
Reintrati in padure si patrundeti in cheile Scocului. Petice de iarba si flori impreuna cu pilcuri de molizi si alte specii pomicole mai indulcesc ambianta data de peretii inalti si vinetii pe linga care va strecurati. La gura piriului rece, drumul trece pe malul drept al vaii. Pe tot parcursul in lungul Jiului, ar trebui sa beneficiati de marcaj triunghi rosu. Dar semnele sint rare si oricum va descurcati fara ele.
Cheile se mai largesc. Lasati pe dreapta puntea de acces pe Valea Scorota si va continuati mersul pe Jiu in sus. In aceasta zona, apele sale curg pe un pat calcaros. La debite mici, piriul se pierde in albie, printr-o serie de ponoare, reaparind la lumina zilei doar pe portiuni scurte. Astfel, pe vremuri secetoase, susurul apei va insoteste cu intermitenta.
Va continuati traseul meandrat, urmarind firul vaii. In lungul unui drum lateral spre stinga, aveti o frumoasa panorama spre abrupturile crestei Oslea. Dupa o zona de ingustare, cu drumul ce se strecoara pe sub pereti de stinca, valea se mai largeste. Lasati pe stinga un nou afluent si un drum forestier care vin dinspre inaltimile Vilcanului. Pe drumul strajuit in lateral de frumoase perdele de molizi, trecind pe linga un masiv perete "zugravit" intr-o gama variata de culori, ajungeti la Cimpusel, finalul primei zi a traseului.
Ati facut vreo patru ore din Cimpul lui Neag pina aici. Loc de rascruce a drumurilor si a potecilor, Cimpusel se prezinta ca o mica depresiune. O zona plina de verdeata pentru corturi, doua mese cu bancute, apa la citiva metri si uscaturi pentru foc va stau la dispozitie. Daca aveti ceva probleme sau cautati vreo informatie, cei de la Casa de Vinatoare va pot ajuta. Asa ca, instalati-va tabara, iar in restul zilei cu siguranta veti sti sa va umpleti timpul.
A doua zi, impachetati si va pregatiti sa porniti mai departe. Veti parcurge o zona fara nici o sursa de apa, asa ca e bine sa va faceti rezerve pentru tot restul zilei.
Lasati deoparte drumul ce se indreapta spre Valea Cernei peste pasul Jiu-Cerna si va indreptati spre inaltimile Retezatului Mic. Parasiti Poiana Cimpusel, trecind Jiul. Startul il luati in aceeasi directie cu traseul, spre caldarea Gauroane, traseu marcat cu triunghi rosu. Dar imediat, acesta o ia in dreapta, in timp ce voi mergeti inainte, strabatind o intinsa fineata.
Ajungind la o mica cabana, linga un pilc de brazi in dreapta, prindeti capatul unei poteci. Prin iarba inalta, intrati pe firul unei vai seci - Valea Iaru, vale ce va va duce pina spre golurile alpine de sub Piatra Iorgovanului. Versantii apropiati se ingusteaza brusc. Intrati in canion. Peretii sint umezi, imbracati cu muschi si punctati cu ferigi.
Apare un prim obstacol. O saritoare de 2 m ce reprezinta doar o usoara incalzire pentru ceea ce va urma.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona