Info
Articol
Retezatul este un munte predominant granitic. Ca urmare, nu exista n acest masiv trasee de mare dificultate si spectaculozitate pentru alpinismul de vara. n schimb, peretii de granit acoperiti de gheata si zapada si vinturile puternice pun la grea ncercare alpinistii ndrazneti, prin traseele de iarna de grad 3A-5B: Peretele Bucura II, Peleaga - Valea Rea, Judele - Taul Stirbului. Toate crestele Retezatului sint accesibile iarna numai turistilor bine echipati si antrenati.

Vegetatia care mbraca acesti munti nu difera fundamental de cea din restul Carpatilor. Etajul padurilor alcatuite din arbori nalti urca pina la 1750 m altitudine. In cadrul acestui etaj se disting mai multe zone: subzona padurilor mixte, cu o mare varietate de esente (sub 800 m altitudine), subzona fagului (800-1250 m altitudine), zona rasinoaselor, n care predomina molidul (1250-1750 m altitudine). Urmeaza apoi etajul subalpin cu jnepenisuri scunde, care rareori trec peste altitudinea de 2000 m, naltime peste care se ntinde domeniul pajistilor alpine care se ntrepatrund cu stincariile de la mare altitudine ale masivului.

Din punct de vedere hidrologic, Muntii Retezat sint o adevarata "casa a apelor" pentru bazinele Jiului si Muresului. Jiul de Vest are izvoarele atit n vaile de pe clinele sud-estice ale culmii Paltina (2152 m)-Albele (2013 m), cit si n cele care brazdeaza flancul nord-vestic al Oslei. In zona sa de obirsie, riul poarta numele de Scocu Mare (valea aceasta ia nastere din unirea piraielor Soarbele si Pestisanu). Riu Mare (afluent al Streiului) poarta acest nume ncepind din aval de confluenta Lapusnicului Mare cu Riul Ses.
n reteaua hidrografica a Muntilor Retezat, lacurile alpine constituie obiective turistice deosebit de atragatoare. Se afla n masiv citeva lacuri glaciare cu atribute superlative: Lacul Bucura (2041 m) are 10,9 ha suprafata si 1,8 milioane metri cubi de apa, fiind astfel cel mai ntins si cel mai voluminos lac glaciar din Carpasi, Taul Zanoaga Mare (1997 m) ocupa n lantul carpatic un loc fruntas printre cele mai adinci lacuri alpine (29 m), Taul Mare al Custurii este considerat ca fiind situat la cea mai mare altitudine (2270 m) din Carpati.

Restrictii pentru turisti pe cuprinsul Parcului National Retezat:
- accesul fara autorizatie n Rezervatia Stiintifica Gemenele-Taul Negru;
- colectarea plantelor, vinatul si pescuitul sub orice forma, fara autorizatie scrisa;
- explorari geologice neautorizate;
- folosirea erbicidelor, pesticidelor, ngrasamintelor chimice;
- degradarea cadrului natural, a constructiilor, a amenajarilor, a dotarilor, a marcajelor turistice;
- producerea zgomotului, aprinderea focului, taierea jnepenilor, aruncarea deseurilor sau a ambalajelor etc.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona