Traseu
Articol
Chingile de piatra se string. Va ramine doar un metru in latime. Copaci cazuti va ingreuneaza inaintarea. Va strecurati peste si pe sub ei, dupa caz. Presarat cu mari bolovani, decorul vi se pare haotic.
Peretii stau surplombati deasupra capetelor. Abia distingeti o fisie de cer. Morminte sapate in lateral povestesc istoria zbuciumata a acestor locuri.
Dupa citeva meandre dati de doua saritori a cite 3 m. De fapt, niste bolovani imensi ce trebuie escaladati. Aplicind regula celor trei puncte din alpinism, veti reusi sa treceti mai departe.
Latimea se mentine in continuare la vreo 2 m, pe alocuri chiar mai mica. Dupa un nou sector meandrat ajungeti la portiunea cea mai dificila. Pe o lungime de 30 m, aveti parte de trei saritori. Prima, de doar 3 m, o depasiti ceva mai usor. Probleme vor fi la urmatoarea. De pe o mica scarita va intindeti cit puteti, puneti genunchiul intr-o scobitura a stincii, va mai saltati putin si va prindeti viguros de un butuc transversal existent la buza saritorii. Va trageti in sus si impingindu-va cu picioarele pe roca umeda si extrem de alunecoasa, ajungeti deasupra celor 5 m ai saritorii.
Citeva precizari trebuie facute. Cu rucsacul in spate e imposibil sa depasiti unele saritori. Asa ca, luati-va neaparat de acasa o bucata de 5-6 m de cordelina pentru trasul bagajelor. Aceasta trebuie sa fie suficient de rezistenta pentru a fi folosita si la o eventuala asigurare a coechipierilor la trecerea acestor pasaje dificile, chiar periculoase. Pe de alta parte, folosirea celor citeva trunchiuri si scarite de lemn existente, care mai ajuta uneori la depasirea saritorilor, trebuie facuta cu prudenta. Vechimea si umezeala slabesc rezistenta lemnului, putind ceda la trecerea voastra, cu posibile consecinte neplacute.
Urmatoarea saritoare, tot de 5 m, este ceva mai usor de depasit. Asta doar in cazul in care veti mai gasi scarita existenta acum. Urcind treptele acesteia, sprijinindu-va de un trunchi ce atirna deasupra capetelor, reusiti sa depasiti seria acestor trei saritori.
Mai parcurgeti vreo 50 m si primul tronson al cheilor se termina. Peretii dispar, dar valea ramine ingusta. Intrati intr-o zona impadurita. O poteca firava se vede conturata prin desisul padurii. Urcati in panta lina si dati de o mica zona de tufisuri, scaldata de razele soarelui de la ora prinzului. Este un loc bun pentru un scurt popas.
Porniti din nou la drum. Urcind mai departe de-a lungul vaii, depasiti o zona deasa de molidis. Peretii reapar, si intrati intr-un al doilea canion.
Cel de-al doilea canion este mai ingust decit primul. Calcind pe un pat de grohotis, parcurgeti o alternanta de ingustari si largiri ale acestuia. Lumina parca patrunde cu mai multa darnicie. Depasiti un prag de 2 m si unul de 4 m, usoare in comparatie cu precedentele.
Deasupra vedeti ceva din abruputurile crestei Iaru. Inaltimea peretilor scade, dar la baza aspectul de canion se mentine. Citiva bolovani mai mari, o saritoare de 4 m depasita chiar cu rucsacul in spate, alta serie de bolovani si in citeva minute peretii se retrag. Canionul ia sfirsit. Ati parcurs peste 1 km printr-o zona deosebita. Tot drumul acesta a durat o ora si jumatate.
Va continuati traseul in lungul vaii. Nu urcati in lateral pe versanti, chiar daca terenul va permite. Prin incilceala padurii v-ar fi mai greu de inaintat. Cite o sopirla speriata sau vreun sarpe inofensiv se ascund in graba. Pe stinga, la baza unui perete surplombat, dati de o zona de zmeuris.
Pe pietrisul albiei, saltind des peste bolovani, cistigati altitudine.
Panta vaii este mai accentuata. Pe dreapta vegetatia se mai rareste si devine mai comod sa mergeti pe panta plina de vegetatie, paralel cu valea.
Padurea ia sfirsit. In fata apar versanti abrupti, presarati cu jnepenis. Daca timpul va permite, va puteti abate in stinga unde incepeti un urcus puternic, printr-un culoar de jnepeni. In zece minute ajungeti la o zona bogata in afine.
Daca nu va intereseaza afinele, atacati panta din dreapta. Urcati putin oblic, fara a avea un punct de reper. Un urcus greu, facut in serpentine scurte, va scoate in 45 de minute intr-un platou. Au trecut cel putin trei ore de la plecarea din Cimpusel.
Pe dreapta aveti impunatorul virf - Piatra Iorgovanului, iar in stinga - Sturu Paltinei. Uitindu-va inapoi, in lungul Vaii Iaru, va faceti o idee asupra traseului parcurs de la Cimpusel. Pe dreapta priviti abrupturile crestei Iaru, iar in fata, privirea se opreste pe creasta Oslea din muntii Vilcan.
Va cautati un loc pentru cort. In zona bate un vint puternic dinspre nord-vest, mai exact din muntii Tarcu. Alegeti un loc mai ferit, dupa vreun pilc de jnepeni.
Reimprospatati-va rezervele de apa. Pentru asta faceti un drum pina in caldarea Soarbele unde, fiind inceputul zonei de roci cristaline, veti da de bogate piriuri. Va dura ceva mai mult de o ora pina va veti intoarce cu apa proaspata.
Daca nu este ceata, porniti sa faceti cunostinta cu imprejurimile. Denumirea corecta a intregii zone este masivul Piule - Iorgovanu. Dar fiind asimilata din punct de vedere turistic in cadrul masivului Retezat, s-a facut cunoscuta ca Retezatul Mic.
Intr-un sfert de ora sinteti pe virful Piatra Iorgovanului la 2014 m altitudine. Scrutind orizonturile, privirea va va fi atrasa in primul rind spre nord de zona inalta a muntilor Retezat.
Cu o harta in mina, veti incerca sa localizati principalele virfuri. Ceva mai aproape, spre est, cautati sa va orientati si in zona calcaroasa. Privirea se duce apoi spre muntii Vilcan unde vi se desfasoara, de data aceasta in intregime, creasta Oslea. Intr-un final, reveniti la corturi caci ziua e pe sfirsite.
O noua dimineata, un nou inceput de drum. Lasati in urma teritoriul calcarelor cu relieful sau spectaculos si mai putin cunoscut. Realimentati-va cu apa pentru citeva ore si porniti spre Godeanu pe traseul de creasta.
Printre lapiezuri urcati intr-o mica curmatura si prin stinga ocoliti virful Sturu Paltinei. Ajungeti intr-o sa, limita dintre masive. Din teritoriul calcarelor treceti in zona cristalinului. Dupa un scurt urcus, ocoliti prin dreapta un mic virf, treceti de o piramida pietroasa si urcind o panta scurta, ajungeti la o serie de cinci forme joase, de eroziune, frumos insirate de-a lungul crestei.
Creasta se prezinta sub forma unei fisii, un fel de platou, fara alte forme de vegetatie, cu mici denivelari si punctat cu citeva virfulete.
Stilpii de marcaj sint usor vizibili si nu aveti probleme cu orientarea.
Ajungeti la un virf stincos, cu straturi orizontale de roca frumos reliefate. Urcind pe el, aveti o prima vedere de ansamblu spre Valea Cernei, spre lacul de baraj si chiar mai departe, spre zona abrupturilor calcaroase.
In continuare, ocoliti prin dreapta un virf ceva mai inalt. Trecind peste dale de piatra, vedeti putin mai departe un nou stilp de marcaj. Ajungind la el, aruncati o ultima privire inapoi, spre insiruirea crestelor si a virfurilor din Retezat.
Dar in fata nu mai aveti nici un punct de reper. Au ramas doar platoul si cerul. In panta lina, urcati spre linia orizontului.
Dupa ceva timp, spre dreapta, incepe sa se profileze un virf cu o forma interesanta, cu o personalitate aparte, ce se detaseaza net de restul peisajului.
Este virful Paltina, cu 2149 m altitudine. Ajunsi pe inaltimea acestuia, faceti un scurt popas. Aveti noi perspective spre nord-vest.
In departare se vede ceva din muntii Tarcu. Ceva mai aproape sint virfurile Borascu Mic, iar in stinga Borascu Mare. In rest, puteti urmari insiruirea altor creste golase ale Godeanului, creste usor valurite, fara mari diferente de nivel dar cu versanti abrupti.
Citeva fotografii facute celor cocotati pe platformele de piatra, un tur in jurul formelor stincoase si porniti mai departe. Urmeaza un coboris pe o panta mai accentuata, peste lespezi si bolovani. Treptele de piatra devin foarte alunecoase pe vreme umeda.
Ajungeti intr-o sa si ocoliti prin dreapta virful Scurtu, apoi, ghidati de stilpii metalici, va indreptati spre partea superioara a unei ripe. Este zona de obirsie a piriului Galbena, pe muntele Girdomanu.
Totodata, aici se incheie si descrierea noastra. Va trebui sa alegeti directia in care veti porni mai departe.
Indiferent de varianta aleasa, drum bun in continuare!
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona