De la Albac prin Girda de Sus la Ghetarul Scarisoara
Articol
Un drum spre Albac, fie ca ati porni de la Turda, in lungul Vaii Ariesului, fie ca v-ati indrepta intr-acolo pe soseaua nationala ce vine de la Beius, este intotdeauna un drum in curmezisul Muntilor Apuseni, un drum care trece prin multe asezari istorice, dar si prin locuri care va deschid perspectivele unor tulburatoare privelisti naturale.
Veti fi rapiti si de vechiul grai al satelor, de capitani zdrobiti cu roata, de troitele asezate din loc in loc, ca si de bisericile din lemn cu turle semete, sau de glasul ascuns al pamintului, care te cheama sa vezi apele navalnice ale Ariesului. La fiecare pas, inima tresalta si entuziasmul va cuprinde vazind atitea peisaje cu aspecte nemaiintilnite, atitea piraie ce-si murmura de veacuri cintecele si atitea culmi invecinate cu stelele.
Numai aici puteti vedea case asezate la mari distante una de alta - mai aproape de stele decit de drumurile tarii. Fiecare casa din Albac este o cetatuie a unei familii, ea reprezentind in aceeasi masura un stil de arhitectura populara si o modalitate de agonisire a traiului. Toate aceste sate cuprind vechi urme si dovezi de civilizatie si cultura romneasca, locuri natale ale atitor personalitati istorice, case de mestesugari si artisti in lemn, lut si piatra, tirguri de tara ale motilor, drumuri si poteci care plecind din Albac deschid atitea orizonturi spre vaile adinci ale Apusenilor. Toate caile care duc la Albac si toate satele intilnite nu fac decit sa va pregateasca pentru intelegerea fiintei lui Horia.
Albacul, satul de care depindea odinioara Fericetul lui Horia, este astazi o mare comuna cu vizibile tendinte de urbanizare.
Din Albac, urmind Valea Ariesului, patrundeti intr-un defileu care deschide perspectivele unui adevarat paradis turistic. Din Cheile Albacului se merge spre comuna Scarisoara, unde Ariesul, strins intre munti, se infatiseaza in cele mai tulburatoare ipostaze, luptindu-se cu stincile, cu bolovanii, cu peretii abrupti ai muntilor. Defileul are aici aspecte unice care constituie ele insele o coroana a turismului. Trecind prin dreptul muntelui Piatra Mindrutului, ajungeti la Scarisoara, formata si ea, ca si Albacul, dintr-un lung sir de sate care ocupa zeci de kilometri.
De aici, drumul va conduce la Girda de Sus care deschide o perspectiva spre Muntele Gaina, spre care, de altfel, duc numeroase alte drumuri si poteci.
La 1 km din Girda de sus, drumul conduce spre una din cele mai mari atractii turistice ale Muntilor Apuseni - Ghetarul Scarisoara si totodata cea mai adinca pestera de gheata din Romnia. In interiorul ghetarului, partea cea mai impunatoare este "taul de gheata" (lacul), lung de 45 m si inalt de 10 m, alaturi de care se afla "biserica" numita si "Altarul", o adincitura rotunda cu un diametru de 20 m. In interiorul "bisericii" va fura ochii enormele stalagmite de gheata in forma de coloane.
Stalagmitele din ghetar au dat si aici nastere unei legende, ele reprezentind chipul unei imparatese inghetata impreuna cu intreaga curte a ei. Numeroase alte pesteri va cer in aceste locuri tributul de atentie si admiratie: Pojarul Politei, Pestera din Sesuri, Pestera Zgurasti.
De aici, drumurile va conduc la Cetatile Ponorului, la Cabana Padis si apoi in Valea Somesului Cald, spre Cetatea Radesei, nume sub care se ascunde o alta pestera, luminata de cinci ferestre naturale.
Cetatii Radesei ii urmeaza Poiana Radesei, care deschide calea spre Cehile Somesului Cald. De la Poiana Radesei, trecind prin Tunelul mic si apoi pe linga Virful Cumpanatelu, ajungeti la Fintina rece, de unde incepe Valea Draganului pe care coboriti la Ciucea.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona