Valea Cerbului
Articol
Cu bastonul prin CarpatiPropunem cititorilor sa incepem incursiunea noastra plina de fascinatie prin a creiona citeva elemente definitorii ale itinerariului ales impreuna cu imprejurimile acestuia.
Ca sa ajungeti pe Valea Cerbului, indiferent ca alegeti sa urcati pina spre Virful Omu, sau, dimpotriva, sa coboriti de pe acest pisc, sinteti nevoiti sa treceti prin poarta principala de intrare in Muntii Bucegi si Baiu, orasul Busteni - cel mai important punct de plecare spre traseele de alpinism si drumetie din aceste masive.
Acest oras cu un farmec aparte, situat la 129 km de Bucuresti si 37 km de Brasov, strajuieste albia riului Prahova la o altitudine de 885-925 m. Printre obiectivele turistice ale orasului, ar fi de mentionat: muzeul memorial "Cezar Petrescu", biserica "Nasterea Fecioarei Maria" - ctitorita de regele Carol I si regina Elisabeta si pictata de Gh. Tatarascu - si, simbolul localitatii, Crucea Caraiman (crucea Eroilor) inalta de 33 m si situata la 2284 m altitudine.
Veti intra deci prin aceasta "poarta", alegind sa urcati cu telecabina pina pe platoul Bucegilor la Cabana "Babele" (2206 m altitudine).
Ajunsi pe platou, dupa o calatorie peste vai abisale, care va stirnesc fiori si va taie rasuflarea, "survolind" cu telecabina Valea Caraimanului si apoi temuta Vale a Jepilor Mici, va gasiti la o adevarata raspintie de destinatii turistice - spre Nord - Virful Omu, spre Nord Est - Cabana Caraiman si Crucea Eroilor, spre Sud - Cabana Piatra Arsa, spre Vest - Cabanele Pestera si Padina.
Pornind spre destinatia noastra, Valea Cerbului, vom pune cap compas spre Nord, la Cabana Virful Omu. Dupa primii pasi, pe platou intilniti o stinca solitara cu forma de ciuperca, vestita "Baba Mare", iar linga ea celebrul "Sfinx". "Drumul de vara" ce duce la Virful Omu lasa departe in dreapta releul TV de pe muntele Costila si serpuieste urcind usor cale de circa doua ore spre cel mai inalt virf din Muntii Bucegi - Virful Omu (2505 m). Calauziti de firul drumului, veti ajunge in zona "Cerdacului", dupa care cu multa prudenta veti parcurge ultima si cea mai dificila portiune a drumului.
Dar, odata ajunsi la "Coltul ocolit", calea catre micuta si atit de rivnita cabana este deschisa si toate greutatile drumului vor fi meritat efortul.
Ancorata temeinic pentru a face fata stihiilor naturii si strajuita de virfuri semete - Bucsoiul Mare (2402 m), Virful Doamnele (2400 m), Virful Costila (2490 m), Virful Obirsia (2405 m) - si de creasta Morarului, aceasta micuta, dar primitoare cabana stapineste crestetul Bucegilor.
De la acest punct extrem incepe coborirea pe Valea Cerbului. Pe poteci serpuitoare, pret de un ceas, pe linga Coltii Morarului in stinga si versantul Costilei in fata, ajungeti la Bordeiul Cirlanilor, un platou ce pare sa faca fata cu greu stincilor care-l inconjoara. Abundenta florilor din acest loc (rododendron, laleaua pestrita, cupe etc.) impodobeste platoul si ii inmiresmeaza aerul.
Acum, Coltii Morarului si versantul Costilei strajuiesc semeti cararea serpuita care va conduce spre tainica si misterioasa Piatra Pirjolita - o stinca despre care se spune ca in timpul ploilor este lovita frecvent de trasnet si despre care circula diverse legende si povestiri.
Piatra Pirjolita marcheaza intr-un fel inceputul uneia dintre cele mai pitoresti portiuni ale Vaii Cerbului si anume Poiana Costilei - un adevarat triumf al frumusetii naturii.
Farmecul Vaii Cerbului este cu atit mai mare, cu cit aproape fara sa va dati seama, drumul va duce dinspre poiana spre desisul padurii. Aceasta ofera insa si deschideri surprinzatoare catre poiene si finete, de unde si denumirea acestui loc Drumul finului.
Din acest punct se poate alege un itinerariu care duce la Cabana Poiana Izvoare, la Cabana Gura Diham sau direct in Busteni la Cabana Caminul Alpin.
Pe ultima portiune a drumului, coborisul prin padure este continuu si destul de solicitant. Sinteti insa aproape de orasul Busteni si oboseala resimtita va poarta cu gindul spre o baie fierbinte si un pat moale. De la cabana Virful Omu si pina la capatul vaii, drumul il veti parcurge in 3-4 ore sau chiar mai mult, in functie de antrenament, dar si de timpul acordat momentelor de delectare.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona