Curtea de Arges de ieri si de azi
Articol
Se spune adesea ca orasele au un farmec rezultat din aprecierile care se fac asupra unor monumente cu care se mindresc locuitorii lor. La Roma farmecul il constituie complexul arhitectural al orasului antic, la Moscova palatul Kremlinului, la Atena constructiile civile si religioase de pe Acropole. La Curtea de Arges farmecul se impune prin Biserica Manastirii Argesului, constructie impunatoare si unica prin frumusetea ei in tot sud - estul Europei.Valea Argesului reprezinta una dintre regiunile tarii noastre care a cunoscut de timpuriu o intensa viata economica, sociala, politica si culturala.
Pe malurile batrinului Ordessos s-a infaptuit una din primele uniuni tribale ale dacilor, s-a construit capitala daca Argedava, s-a format cea mai veche confederatie de obsti, a luat fiinta voievodatul lui Seneslau, constituind unul din principalele centre de formare a limbii si poporului romn si nucleul din care a crescut si s-a dezvoltat statul feudal independent Tara Romneasca.
Ajunsi in municipiul Curtea de Arges nu trebuie sa omiteti a vizita muzeul municipal. Muzeul Curtea de Arges, inaugurat la 29 mai 1969, adaposteste un patrimoniu valoros de peste 12.000 de piese muzeistice, cuprinzind partea de istorie si cea de etnografie si arta populara.
Expozitia de baza a sectiei de istorie este organizata incepind cu 1987 intr-un local, el insusi monument istoric (Str. Negru Voda nr. 2) localizat in piateta din fata bisericii domnesti si reda pe baza unui bogat material documentar si arheologic, episoadele cele mai importante din istoria orasului Curtea de Arges. Expozitia permanenta de istorie este organizata in 7 sali corespunzatoare periodizarii istoriei orasului, de la vechi la nou.
Dupa muzeul Curtea de Arges, alt loc interesant de vizitat este casa care a apartinut pictorului Dumitru Norocea (Str. Victor Stefanescu nr.8), casa ce adaposteste la parter expozitia de arta populara, iar la etaj este organizata o expozitie cu lucrari de arta plastica ale pictorului.
De asemenea, sint expuse si obiecte care au apartinut acestuia.
In centrul orasului Curtea de Arges, la stinga drumului ce duce la Cetatea Poienari si barajul Vidraru (DN7C) pe str. Negru Voda nr. 2, se afla Ansamblul Feudal Curtea Domneasca, principalul obiectiv turistic al orasului, ce cuprinde Biserica Domneasca (datind de la jumatatea secolului XIV), necropola a primilor Basarabi, intemeietorii statului independent Tara Romneasca.

Cladirile care formau ansamblul curtii domnesti sint in prezent ruinate pina la temelii. Biserica este situata in afara curtii propriu-zise, de care o despartea un zid ale carei fundatii se vad si astazi. Conceputa ca loc de inchinaciune si ca necropola voievodala, Biserica Domneasca este unul dintre cele mai de pret monumente ale arhitecturii romnesti, inceputa de Basarab I la jumatatea veacului al XIV-lea si continuata de urmasii sai - Nicolae Alexandru si Vladislav I Vlaicu - devenita mai apoi, pina in anul 1443 si sediul Mitropoliei. Biserica Domneasca este un monument cu linii pure, dupa modelul clasic bizantin al bisericii cu dimensiuni mari, aceasta avind o inaltime de 23 m. Alaturi de Biserica Domneasca, Biserica Sn - Nicoara reliefeaza trasaturile specifice arhitecturii romnesti. Ruinele Bisericii San - Nicoara sint situate in parcul cu acelasi nume pe o colina ce ofera vizitatorului o imagine de ansamblu asupra vechiului centru al Curtii de Arges. Din constructia ridicata in ultima perioada a veacului al XIII-lea, aztazi se mai pastreaza doar ruinele.

Aceasta este o constructie de mare importanta pentru studiul arhitecturii din epoca de sfirsit a feudalismului timpuri. Construita din piatra bruta, sumar cioplita, in alternanta cu straturi de caramida aparenta, cladirea are forma de nava ale carei dimensiuni erau de 6 x 14 m. Lacasul de cult ce se afla dispus deasupra tindei, dispunea de un turn clopotnita construit din caramida, folosit probabil si ca turn de observatie.
Unica prin frumusete si valoare artistica in intregul spatiu Carpato - Dunareano - Pontic, Manastirea Curtea de Arges este o alta capodopera a arhitecturii romnesti. Constructia, inceputa in anul 1512 si terminata in anul 1517, este alcatuita din trei parti: pronaus, naus, altar. Pronaosul indeplineste functia de necropola, aici fiind mormintele intemeietorilor Neagoe Basarab si familia sa. Ultima restaurare a bisericii s-a facut in timpul lui Carol I de catre arhitectul francez Lecomte du Nouy.
Cind s-a repictat monumentul, Regina Elisabeta a scris si a pictat o evanghelie pe piele de caprioara cu litere de aur in memoria fiicei sale principesa Marioara care a murit la virsta de 4 ani de scarlatina. Marmura din biserica a fost adusa din Italia, mozaicul din Venetia, candelabrele, mobilierul, catapeteasma au fost lucrate la Paris din bronz aurit. Biserica are 31 m inaltime si este biserica cu cea mai buna acustica de la noi din tara (7500 de trepte).
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona