Drumuri Maramuresene
Articol
Maramuresul este "tara" cu traditii scrise nu pe hirtie, ci pe lemn, transmise nu prin cuvinte, ci prin semne incrustate pe trunchiuri de copac, devenite biserici, troite, case, porti si unelte, ornamente cu simboluri ceresti si terestre.
Judetul Maramures, acest tinut strabatut de cele mai multe si mai vechi legende din tara, abunda in obiective turistice, oferind iubitorilor de natura si frumos numeroase rezervatii naturale, zone clasate ca monumente ale naturii si amprenta unei extraordinare culturi si civilizatii romnesti. Un tinut legendar care-si pastreaza nealterat patrimoniul folcloric, care numara peste 200 de monumente de arhitectura populara, cu datini, porturi si obiceiuri a caror frumusete si renume au facut de mult inconjurul lumii.
Dupa mai bine de-o ora de serpentine, care va poarta pe partea nordica a Muntilor Gutii, pe drumul spre Sighet, se deschide la un moment dat o superba panorama asupra depresiunii Maramuresului. Inainte de a intra pe Valea Izei, considerata un adevarat muzeu al satului in aer liber, urcati inca 30 de km pina aproape de granita cu Ucraina. Soseaua serpuieste lin pe linga malul Izei pina in Sapinta. Aici se afla cimitirul vesel al carui mester Stan Patras a luat in deridere moartea. Daca i se spune vesel, este din cauza crucilor lucrate de acest mester popular pentru consatenii sai, cruci care, sculptate si pictate, redau intr-o maniera naiva si satirica partile bune sau rele din viata defunctului. Astfel, prin aceste epitafuri umoristice, cimitirul devine un fel de "cronica a satului" in care moartea e doar un "rau trecator".
La numai 7 km de Sighetu Marmatiei se deschide lunga vale a riului Iza, un traseu de neuitat pentru toti cei care vor sa descopere farmecul atit de particular al satului maramuresean si sa viziteze citeva dintre cele mai reprezentative monumente ale locului.
Intrind pe Valea Izei lasati in urma timpul prezent. Aceasta zona, poate mai mult decit oricare alta poveste a Maramuresului, este arealul unde traditiile stramosesti, portul popular si arta veche se pastreaza cu strasnicie de veacuri. Pe masura ce inaintati printre dealuri cu pasuni bogate, paduri dese si ogoare bine ingrijite, printre sate ascunse pe vai, de a caror prezenta doar turlele indraznete ale bisericilor amintesc, va veti bucura, poate mai mult ca nicaieri in alta parte, ca sinteti romni.
Adevarate capodopere de arta populara, bisericile din lemn se gasesc in fiecare sat din salba numeroasa de asezari de pe Valea Izei. Aici veti intilni, printre alte minunatii, doua repere pe plan mondial. Cea mai inalta constructie din lemn din Europa este actualmente biserica manastirii de maici din Birsana, turla acesteia care se inalta la 63 m inaltime, depasind virful bisericii din Surdesti, care a detinut titlul pina acum patru ani.
De asemenea, in Ieud, unul dintre cele mai frumoase si specifice sate maramuresene, se afla o alta capodopera a arhitecturii populare din lemn.
Construita in 1364 pe un deal deasupra intregului sat, se afla cea mai veche biserica din lemn din lume.
Urmind drumul care urca pe firul Izei, pina inspre poalele muntilor Rodna, la numai o aruncatura de bat de Ieud, intrati in satul Cuhea, rebotezat mai nou Bogdan Voda, in cinstea primului voievod moldovean care, trecind Pasul Prislop, a "descalecat" in aceste tinuturi. Aici se afla mica si vechea biserica din lemn a satului care, prin ale sale proportii si linie arhitecturala, frizeaza perfectiunea si tinde catre formula ideala a acestui tip de biserica specifica zonei Maramuresului.
Serpetinele catre Moisei anunta sfirsitul Vaii Izei. Aici, la numai citiva kilometri in amonte de manastirea Moisei, care pe data de 15 august a fiecarui an stringe zeci de mii de pelerini la sarbatorirea hramului, pe pantele abrupte ale muntilor Rodnei, sub virful Magura Mare(1599 m) isi are izvorul celebra si cristalina Iza.
Nu departe de aici, insa de data aceasta pe cealalta vale celebra a Maramuresului, Valea Viseului, se afla si localitatea Viseul de Sus.
Din punct de vedere turistic, Viseul de Sus inseamna in principal Valea Vaserului, un tinut impadurit strabatut de o cale ferata forestiera, cu ecartament ingust, cu o lungime totala de aproximativ 60 km, construita intre anii 1930 - 1933. Valea Vaserului, una dintre cele mai spectaculoase, mai salbatice si mai frumoase vai din Romnia, poate fi strabatuta cu un trenulet tras de locomotive cu aburi: Mocanita. Daca vreti sa traiti una dintre cele mai frumoase povesti, daca va atrage aventura, veniti aici, intr-un tinut fara pereche, sa va plimbati cu Mocanita.
Tot pe Valea Viseului, la 700 m altitudine, la poalele Pietrosului Mare al Rodnei se afla "Sinaia Maramuresului", orasul Borsa. Traversind vaile Viseului, Pietroasa si Tisla, acest oras se intinde pe mai bine de 20 km. Atestat documentar inca din anul 1356, orasul are un aspect modern, acesta cunoscind o dezvoltare pronuntata mai ales in ultimii ani. Numeroasele exploatari miniere din zona cit si intreprinderile de prelucrare a lemnului, dar mai ales infuzia de "capital strain" adus aici "la munte" de toti maramuresenii plecati "dincolo", mai mult sau mai putin "la lucru", au facut din orasul actual o adevarata statiune moderna si cocheta. Nu departe de primele serpentine care incep sa urce catre Pasul Prislop se afla, la confluenta Viseului cu riul Fintina, statiunea baleneoclimaterica Borsa. La 850 m altitudine, intr-un cadru inedit si pitoresc, aceasta este recomandata pentru tratamentul afectiunilor pulmonare si bronhice, a anemiilor sau a afectiunilor sistemului nervos. Apele sale minerale sint recomandate in cure pentru afectiuni ale tubului digestiv, ale rinichilor sau ale cailor urinare. Numerosi sint insa si cei care nu sufera de nimic si aleg aceste locuri frumoase pentru conditiile si confortul de cazare sau multiplele posibilitati de agrement pe care statiunea le ofera. Hoteluri, restaurante, baruri, vile, piscine, toate acestea la poalele unor minunate pirtii de schi de mai multe grade, accesibile tuturor categoriilor de schiori.
Pe o diferenta de altitudine de 600 m functioneaza un telescaun care pe un traseu de aproape 2000 m transporta circa 400 de persoane pe ora. La coborire, surpriza! Cea mai inalta trambulina din Romnia, adica cea mai mare trambulina naturala din Europa, cu o lungime de 113 m, imbie schiorii profesionisti. Pentru cei care vor sa se aventureze mai sus, pina pe Virful Stiol (1611 m), telescaunul cu un traseu de 800 m este solutia ideala. De aici, iarna, traseul nu mai este recomandat decit montaniarzilor experimentati. Pe timp de vara insa, numeroase trasee turistice cu marcaj strabat potecile Rodnei, mai jos pina la cabana Puzdrele sau mai sus pe crestele Pietrosului Mare, care adaposteste o rezervatie naturala de 3300 ha, cuprinzind specii rare de flora si fauna. O alta atractie a acestei zone este Cascada Cailor, cadere de apa ce se avinta in gol, sarind din treapta in treapta vreo zece praguri, pe o lungime de 150 m. Cascada Cailor impodobeste cursul unui mic piriu, Izvorul Cailor, la o altitudine de aproape 1300 m.
De pe Virful Pietrosul (2303 m) o panorama splendida se deschide privitorului asupra unei mari portiuni ale unuia dintre cele mai frumoase judete ale tarii. Aici, imediat ce incepeti sa coboriti din Pasul Prislop, la intersectia Sucevei cu Maramuresul si cu Bistrita-Nasaud, se afla alte puncte de plecare spre tarimuri de o frumusete rara.

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona