Singeorz-Bai
Articol
Situata la 435 m altitudine, statiunea Singeorz-Bai este una dintre frumoasele asezari de munte, care atrage numerosi vizitatori. Datorita apropierii de Muntii Rodna, statiunea are un climat submontan. Aflata la 56 km de Bistrita si 31 km de Nasaud, la confluenta piraielor Borcut si Cormaia cu Somesul Mare, statiunea ocupa o suprafata de 15 kmp si este inconjurata de maguri vulcanice. Acestea depasesc adesea 800 m, astfel ca depresiunea este ferita de calduri excesive si de vinturi reci de iarna, avind un climat cu veri racoroase si ierni lipsite de geruri mari. Acest climat a fost favorabil dezvoltarii orasului Singeorz ca statiune balneoclimaterica. Dealurile inconjuratoare sint acoperite cu paduri de foioase si conifere care au un bogat fond cinegetic (ursi, cerbi, cocosi de munte, capriori, mistreti). Pastravul si lipanul populeaza apele riului Cormaia si ale afluentilor sai, iar cleanul, mreana, scobarul si rosioara, apele Somesului.
Aparitia unor izvoare minerale in Valea Borcut in urma cu peste 200 de ani a favorizat dezvoltarea unei statiuni modeste, "Baile Hebe", cu apa indicata in vindecarea afectiunilor aparatului digestiv si ale ficatului. In trecut erau cunoscute 5 izvoare, dintre care primele 3 alcatuiau grupul Hebe. In anul 1951 s-a captat izvorul 6, o sursa de apa minerala cu un debit de 65.000 l/zi din care se imbuteliaza un milion de litri pe an. In 1958, prin foraje noi, s-au obtinut inca 3 surse: izvoarele 7, 8 si "sonda" 9, care asigura necesarul de apa minerala.
Singeorzul rivalizeaza cu majoritatea statiunilor din tara si chiar cu unele din Franta si Cehia.
Pe una dintre vechile vile din statiune, o placa aminteste ca aici au poposit si au creat Alexandru Odobescu, Ion Luca Caragiale, George Cosbuc si Liviu Rebreanu.
Hotelul balnear "Hebe", dat in folosinta in anul 1973, dispune de 900 de locuri, in 450 de camere confortabile, restaurant, o baza moderna de tratament hidroterapeutic si fizioterapeutic.
Pot fi vizitate, de asmenea, si asezarile din imprejurimi care au un bogat tezaur folcloric si porturi populare.
La 3 km nord de Singeorz-Bai, se desprinde drumul pe Valea Cormaia, care trece prin localitatea cu acelasi nume, pe la cabana Farmecul Padurii, spre Virfurile Repede (2074 m) si Cormaia (2033 m).

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona