Judetul Bistrita-Nasaud
Articol
Ocupind o suprafata de 5355 kmp in nord-estul Transilvaniei, judetul Bistrita-Nasaud se invecineaza cu judetele Maramures la nord, Suceava la est, Mures la sud si Cluj la vest.
Zona montana, situata in partea nordica si de est a judetului, ocupa o treime din suprafata sa si se caracteri-zeaza prin masivitate, stincarii si versanti abrupti, pajisti alpine, coline si pasuni de culme, fiind strabatuta de o bogata retea hidrografica. Unitatea montana cea mai importanta de pe teritoriul judetului o reprezinta Muntii Rodnei, cu inaltimi ce ajung aproape de 2300 m.
Despre teritoriul judetului Bistrita-Nasaud se vorbeste intr-un document ce dateaza din anul 1264. Istoria acestor locuri este un exemplu relevant pentru Evul Mediu in Transilvania. In secolele al XII-lea si al XIII-lea au fost colonizati sasi pe Valea Bistrita si unguri pe Valea Somesului. Capitala judetului a fost orasul Bistrita, inca de la mijlocul secolului al XIII-lea.
Din documentele vremii reiese faptul ca s-au intensificat legaturile comerciale si politice cu Moldova, mai ales in secolele al XV-lea si al XVI-lea.
Din Bistrita-Nasaud, la 16 mai 1529, Petru Rares cere pietrari pentru intarirea Cetatii Neamtului, mai tirziu pircalabul Sucevei cere cuie si sindrila pentru Cetatea de Scaun a Moldovei, iar Petru Schiopul isi aduce din Bistrita un medic.
Judetul este strabatut de Somesul Mare ai carui afluenti brazdeaza masivele montane Rodna, Tibles, Birgau si Calimani, creind peisaje de o deosebita frumusete. De-a lungul Somesului se afla citeva puncte de atractie turistica deosebita. Statiunea balneoclimaterica Singeroz Bai, cu o vechime de peste 200 de ani, ale carei ape minerale sint comparate cu cele de la Vichy din Franta.
Orasul Nasaud, atestat documentar in 1263, reprezinta unul din importantele centre de cultura romneasca din judet. La Nasaud au invatat marcante personalitati ale culturii romnesti: Liviu Rebreanu, George Cosbuc, Ioan Pop Reteganul etc. La Nasaud s-a nascut Veronica Micle. Nu departe de Nasaud se afla comuna Salva cu vestitul port popular si clopul cu pene de paun. Localitatea Colibita reprezinta poarta de intrare in Muntii Calimani, iar amploarea sa pe malul lacului de acumulare Colibita, ofera diverse posibilitati de odihna si recreere.
In Pasul Tihuta, la Piatra Fintinele se afla Hotelul - Castel Dracula, construit la 1116 m altitudine, singurul hotel de pe glob care poarta denumirea de "Dracula".
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona