Judetul Maramures
Articol
BorSa
Cea mai mare avere pe care o are localitatea Borsa se gaseste in frumusetile naturale, in maretia muntilor si frumusetea traseelor turistice, in susurul apelor, in salbaticia peisajului, in rezervatiile naturale, in raritatile faunistice, in zapezile asezate parca pentru eternitate, in slalomul schiorilor ce se intrec pe partie, in intrecerile la sariturile de pe trambulina.
Perioada propice practicarii sporturilor de iarna in aceasta zona incepe in primele zile ale lunii decembrie si tine cam pana la jumatatea lunii mai (in anii cu caderi masive de zapada), grosimea medie a stratului de zapada fiind de 50-120 cm.
In Statiunea Borsa schiul este practicabil pe cateva partii dintre care cea mai importanta este partia ce se intinde intre Complexul Borsa si Poiana Runcu, avand o lungime de 700 m. Aceasta partie este deservita de o linie de telescaun, cu 102 scaune, a cate doua locuri fiecare.
Telescaunul poate transporta 204 persoane in 17 minute, astfel ca fluxul de sportivi care apeleaza la acest telescaun este de aproximativ 500-600 de persoane/h (in perioadele de varf).
Mai sus de traseul telescaunului exista o alta partie deservita de o linie de teleschi cu o lungime de aproximativ 700 m.
Programul de functionare al instalatiilor pe cablu este intre orele 9-17. Pretul unui bilet la telescaun este de aproximativ 30.000 lei pentru adulti si 20.000 lei pentru copii, iar la teleschi 20.000 lei /adulti si 10 000 lei /copii (preturile sunt cele practicate anul trecut, ele nefiind inca actualizate). Exista, de asemenea, si posibilitatea de a beneficia de reduceri la aceste tarife, prin abonamentele pentru o zi. In timpul programului de functionare a instalatiilor pe cablu si a partiilor, acestea sunt supravegheate de cei de la serviciul Salvamont care au in dotare tot ceea ce necesita o interventie in cazurile de urgenta.

In Complexul Turistic Borsa exista cateva puncte de inchiriere a echipamentului necesar practicarii schiului, pentru cei care vin nepregatiti pe partie. De asemenea, la baza telescaunului se afla si un mic local de unde sportivii pot cumpara un ceai fierbinte sau un vin fiert.

O alta partie de schi este cea aflata pe traseul Borsa - Baia Borsa, la 7 km de centrul Borsei, ceva mai scurta decat cea din Complexul Borsa (aproximativ 500 m), dar care ofera placerea de a fi iluminata nocturn. Aceasta este deservita si de o instalatie de teleschi.
Un alt punct de atractie in domeniul schiabil al Borsei il reprezinta trambulina olimpica, cu inaltimea de 90 m, cea mai inalta trambulina naturala din Europa, practicabila numai in timpul concursurilor nationale si internationale. Acest sport al iernii mai poate fi practicat si in alte locuri decat cele amintite, dar nefiind omologate din cauza conditiilor necorespunzatoare.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona