Judetul Cluj
Articol
Statiunea Baisoara este una dintre cele mai importante statiuni turistice montane din judetul Cluj si din ansamblul Muntilor Apuseni.
Statiunea este situata la obarsia paraului Gera, pe culmile ce pleaca spre est din varful Buscat (1676 m), la 46 de grade si 32 de minute latitudine nordica si 23 de grade si 19 minute longitudine estica, la o altitudine cuprinsa intre 1200 m si 1400 m.
Ea a fost creata in scopul practicarii schiului alpin. Aici sezonul de schi incepe de regula la sfarsitul lunii decembrie si tine pana la mijlocul lunii martie, dar pe pantele de pe Buscat se schiaza chiar si pana in luna mai.
Statiunea dispune de un teleschi functional avand o lungime de 1035 m si 247 m diferenta de nivel si care deserveste 6 partii de schi si anume: Partia Mare, Partia Noua, Partia de Slalom, Partia Pionierul, Partia Constructorul si Partia Militarilor. Dintre toate partiile, numai Partia Mare este folosita regulat si intensiv. Recent aici se practica si snowboarding-ul.
Pe langa cele 6 partii mentionate mai sus exista si o partie de sanius. In zona exista si posibilitati de practicare a schiului de tura si a schiului de fond, dar nu exista inca o pista amenajata in acest scop.
Tot mai multi iubitori ai Statiunii Baisoara, satui de aglomeratia partiilor, isi iau schiurile in spinare si pornesc spre inaltimi. Cea mai indragita tinta este Varful Buscat, unde se poate schia pe partea superioara a "partiei noi". Aici si pe pantele dinspre Buhuia si dinspre Sesul Cald zapada se pastreaza pana in luna mai. Masivul Muntele Mare se preteaza in mod deosebit la schiul de tura.
Drumetia in conditii de zapada (cu exceptia traseului sat Muntele Baisorii - statiunea Baisoara - Sesul Cald si a potecilor din imediata vecinatate a statiunii Muntele Baisorii) o recomandam numai celor bine echipati, antrenati, experimentati si avand printre ei un bun cunoscator al masivului, mai ales daca se aventureaza spre zona inalta. Muntele Mare este departe de salbaticia si caracterul alpin al crestei Fagarasului, Retezatului, Parangului, Pietrei Craiului sau a Muntilor Rodnei, dar in perioada decembrie-aprilie marcajele sunt de putin folos, drumurile si potecile nu se disting, iar viscolul si ceata pot aparea oricand. In zona Scarita, avalansele sunt frecvente. Pentru turele de iarna recomandam schiuri sau rachete de zapada.

Privelistea statiunii este deschisa spre Campia Transilvaniei, Cheile Turzii si spre zari mai departate. In conditii de vizibilitate buna se pot admira muntii Maramuresului, tibles, Rodnei, Calimani, Fagaras, Gutaiul, Suhardul, Gurghiul, Muntii Harghita si Ciucasul. De pe varfurile din apropierea statiunii se vad pe cer senin si Masivul Sureanul, Parangul si Retezatul, iar in conditii exceptionale, chiar si Tatra Inalta.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona