Baile Herculane
Articol
Perla Vaii Cornei, statiunea Baile Herculane, si-a dus de mult timp faima dincolo de hotare. Prin potentialul sau climatic si turistic, dar mai ales balnear, ea reprezinta una dintre cele mai inzestrate statiuni de acest tip din Europa si chiar din lume.Caracterul unicat al Bailor Hrculane consta, in primul rind, in ambianta naturala, statiunea fiind situata pe aceeasi paralela cu Parma si Bordeaux, la o altitudine medie de 165-170 m, intr-un decor montan deosebit pe Valea Cernei - una dintre cele mai frumoase vai din Carpatii Romanesti.
In al doilea rind, este vorba de apele minerale termale ale statiunii, elementul natural esential care-i confera originalitate.
In al treilea rand, aspectul arhitectonic al centrului Bailor Herculane este in deplina armonie cu cadrul natural, mina aurului utilizand spatiul daruit de natura cu atata zgarcenie.
Nu in ultimul rand, Baile Herculane reprezinta un important centru pentru turismul intern si international, drumetul ajuns aici, avand de ales unul dintre numeroasele trasee care duc pe Valea Cernei sau pe versantii ce strajuiesc statiunea. Valea Cernei se desfasoara pe o lungime de 84 km si separa de la nord-est la sud-vest Muntii Godeanu-Cerna de Muntii Mehedintilor.
Adevaratul tezaur al acestei bai il constituie apele termominerale. Ele au fost folosite pentru prima data, fara amenajari speciale, de locuitorii Daciei. Statiunea Baile Herculane s-a dezvoltat dupa cucerirea Daciei, in anii 101-106 d.Hr.
Primele exploatari de ape termominerale in scop balnear, au fost facute de legiunile romane. In secolele II-III, statiunea a devenit locul de intalnire a aristocratiei romane, dar a fost parasita dupa anul 271 d.Hr., o data cu retragerea legiunilor imparatului Aurelian. Totul a ramas ingropat pana in secolul al XVIII-lea cand a fost redescoperita de austrieci.
In anul 1724, austriecii au trecut la restaurarea statiunii, construind citeva bai, dar in 1737 statiunea a fost arsa de otomani. Austriecii au inceput imediat construirea unor bai noi, anul 1737 fiind considerat anul inceperii istoriei moderne a Bailor Herculane.
Dupa anul 1918, a inceput pentru Baile Herculane o noua perioada de dezvoltare, bazata pe cercetarea balneologica a izvoarelor termominerale. In acei ani erau cunoscute 17 izvoare, dintre care doar 8 erau exploatate.
Dupa locul de aparitie la suprafata, compozitia chimica si gradul de radioactivitate, izvoarele termominerale de la Baile Herculane sint impartite in cinci grupe: Sapte Izvoare, Hercules, Diana, Neptun si Traian. Dintre aceste izvoare, 9 sunt folosite astazi in bazele de tratament, restul curgand liber in Cerna, in total existand 20 de izvoare.
Datorita amenajarilor de pe Valea Cernei, a statiunii Baile Herculane si a localitatilor din aval si amonte de aceasta, turismul se practica in toate formele sale: turismul de tranzit, turismul de circuit, turismul balnear, turismul de odihna si recreere, drumetia, speoturismul si alpinismul, sporturile nautice, vanatoarea si pescuitul sportiv, turismul etnografic si folcloric, turismul ecologic.
Pentru ocrotirea naturii, in anul 1932 a luat fiinta Rezervatia floristica si peisagistica "Muntele Domogled" - una dintre cele mai vechi din Romania, cu o suprafata de 900 ha, iar in 1990 a luat fiinta Parcul National Domogled - Valea Cernei.
Cele mai importante rezervatii naturale din cadrul Parcului National Domogled - Valea Cernei sunt: Belareca, Iardasita, Domogled, Coronini - Bedina, Pestera Barzoni, Iauna - Craiova, Cheile Corcoaiei, Ciucevele Cernei, Piatra Closanilor, Pestera Closani, Pestera Cioaca cu Brebenei, Pestera Mariel, Pestera Lazului. In cadrul acestor rezervatii sunt ocrotite prin lege o serie de plante, animale si pasari.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona