Resita - simbol al industriei romanesti
Articol
Municipiul Resita, resedinta judetului Caras-Severin, este amplasat in partea de nord-vest a judetului, pe cursul mijlociu al raului Barzava, intr-o zona geografica de un pitoresc deosebit.Resita reprezinta cel mai vechi centru siderurgic al Romaniei si una dintre cele mai importante cetati industriale din sud-estul Europei.
Orasul Resita este atestat documentar inca din secolul al XV-lea, cu numele de Recsicza. In conscriptia din anul 1717 este notata cu numele de Resita si avea atunci doar 62 de case. In 1771 s-au infiintat uzinele, iar Resita a devenit centrul polarizator al intregii zone.
Viata si istoria Resitei sunt legate de istoria uzinelor de aici, orasul dezvoltandu-se corespunzator intereselor industriei. La inceput au existat doua sate apropiate: Resita Romana si Resita Montana. Uzinele s-au construit in Resita Montana. In 1776 au fost colonizate aici 70 de familii germane. In 1771 cele doua sate aveau in total 750 de locuitori. In 1871 la Resita locuiau 7600 de persoane, iar in 1910 localitatea avea 17.384 de locuitori.
Avand ca baza de dezvoltare cele doua sate, Resita a avut multa vreme un aspect rural. Centrul actual al Resitei s-a construit in ultimul sfert de veac, pe teritoriul fostului sat Resita Romana. O dezvoltare deosebita a avut loc si in anul 1960 prin aparitia noului cartier Lunca Barzavei, care, in aproximativ doua decenii, a reusit sa gazduiasca mai mult de jumatate din populatia orasului. In acest cartier s-au construit treptat unele din cele mai importante cladiri: Muzeul de Istorie al judetului, Liceul de Arta si Sala de Concerte "Lira", Centrul Olimpic Sportiv, Bazinul de inot si Spitalul Judetean. O constructie impunatoare este podul peste oras, in lungime de 3,5 km, din care 700 m traverseaza orasul.
La 3 iulie 1771 s-au inaugurat primele furnale. Combinatul Siderurgic Resita ramane cel mai vechi centru siderurgic al Romaniei si realizatorul unic al multor produse solicitate pe piata interna si externa.
Uzina de constructii de masini din Resita este renumita datorita performantelor sale de-a lungul vremii: locomotive, poduri, utilaje feroviare si petroliere, motoare Diesel etc. Aici se realizeaza produse de mari dimensiuni si precizie ridicata, precum motoare pentru uz naval, fabricate pentru prima oara in Romania in anul 1977. Istoria industriala consemneaza locul deosebit de important pe care Resita il detine in fabricarea locomotivelor cu aburi. Prima locomotiva a fost fabricata in anul 1872 si a fost prezentata in 1873 la expozitia internationala de la Viena. La Resita au fost fabricate peste 1000 de locomotive cu aburi pentru caile ferate din Romania, Austria, Ungaria etc.

Cele mai vechi si reprezentative se regasesc astazi in Muzeul Locomotivelor din Resita. Tot aici s-au fabricat si primele sine de cale ferata (in 1851, pentru prima cale ferata din Romania - Oravita-Bazias, construita in 1854), cele dintai poduri feroviare (1870) si rutiere (1882), primele motoare electrice din Romania (1922), prima turbina hidraulica (1951) si prima turbina cu abur (1952). Aproape toate produsele din Austria si Ungaria, montate dupa anul 1890 pentru calea ferata si dupa 1890 pentru sosele, au fost fabricate la Resita. De asemenea, primele poduri sudate din Romania s-au construit tot la Resita.
Resita este renumita si datorita interesului manifestat de artisti pentru acest oras. Un impresionant monument de arta si performanta tehnica este fantana cinetica din centrul orasului, opera a sculptorului Constantin Lucaci. Printre noile edificii ale Resitei se numara si Casa de Cultura a Sindicatelor, gazda multor activitati artistice si educative, cum sunt: "Zilele Culturii Resitene". Aici se desfasoara intalnirile saptamanale ale cenaclului "Semenicul", spectacolele ansamblului folcloric "Resiteana", concertele corului de camera "Miorita". Teatrul din Resita a luat fiinta in anul 1949. Aici au fost puse in scena peste 260 de piese din repertoriul romanesc si universal. Teatrul poarta numele lui George Augustin Petculescu, intemeietorul primei trupe profesioniste de teatru din Transilvania si Banat.
Palatul copiilor din Resita atrage elevii prin cercurile, formatiile si activitatile cu profil tehnic, artistic, educativ si recreativ. Primul spital din Resita a fost construit in anul 1857, iar prima farmacie in 1872. Cel mai important monument medieval din Resita este biserica de pe dealul Ogasele, datand din secolele XIV-XV. Biblioteca judeteana este un centru activ al cartii si educatiei. Ea are mai multe filiale in cartierele Resitei. Biblioteca franceza si cea germana dispun de un important fond de carte straina.
In ciuda faptului ca Resita are un profil siderurgic, orasul are numeroase oaze de verdeata si frumusete, atat in peisajul inconjurator, cat si in cartierele traditionale sau in cele nou construite.
In ultimele decenii, la Resita s-a conturat o adevarata scoala sportiva, cu rezultate deosebite. Resita este astazi si un centru olimpic de gimnastica. Printre sporturile care au adus resitenilor multe satisfactii se numara si boxul.
Turistii care poposesc la Resita pot beneficia de reteaua hotelurilor si restaurantelor amplasate in oras.
Statiunea Semenic, situata la 40 km de Resita, lacurile Valiug, Trei Ape sau Secu, precum si celelalte statiuni din Muntii Banatului atrag, pe tot parcursul anului, atat locuitorii Resitei, cat si turistii din Romania si din strainatate.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona