Sustinerea turismului prin acordarea de facilitati fiscale
Articol
Referitor la declaratiile presedintelui de onoare al Federatiei Patronatelor din Turism, domnul George Copos, prin care acesta a solicitat Guvernului Romaniei o mai mare sustinere a turismului prin acordarea de facilitati fiscale, Ministerul Turismului considera necesare urmatoarele precizari:
1. Conform dispozitiei domnului Adrian Nastase, prim-ministru al Romaniei, Ministerul Turismului a elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea art. 46 din Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele si taxele locale, care a fost aprobat n sedinta de guvern din 10 octombrie 2002. Astfel, pentru sederea n statiunile turistice, declarate conform legii, taxa se determina pe baza cotei stabilite de Consiliile Locale ntre 0,5% si 5%, la tarifele practicate de unitatile hoteliere pentru o noapte de cazare, indiferent de durata sejurului. Aceasta decizie a Guvernului are n vedere relansarea turismului romanesc, ncurajandu-se astfel sejururile de lunga durata.
2. Ministerul Turismului a obtinut n urma discutiilor cu reprezentantii FMI eliminarea taxei de 3% pentru Fondul Special de Promovare si Dezvoltare a Turismului, pe care hotelierii aveau obligatia sa o plateasca.
3. Pentru prima oara n 12 ani, Guvernul Romaniei, prin prim-ministrul Adrian Nastase, a ntalnit reprezentantii patronatelor din turism care nsumeaza mai mult de 25% din numarul structurilor de cazare turistica. n cadrul discutiilor, FPT nu a oferit alternative viabile pentru acordarea de facilitati fiscale acestui segment, domnul Copos preferand sa deplanga soarta grea a investitorului roman n turism.
"<> sunt date de obicei de domnul Copos, cu preponderenta n domeniul fotbalului. n turism, daca doreste sa cunoasca exact situatia de pe litoral din sezonul trecut i sugeram sa consulte statisticile oficiale, care arata ca anul acesta s-a nregistrat o crestere cu 15,1% a numarului de turisti straini. Poate ar fi cazul ca domnul Copos sa mai coboare din jeep-uri sau elicopter si sa ajunga la Costinestiul pe care l stia foarte bine si sa numere studentii care si petrec vacanta pe litoral si astfel si va da seama ce nseamna grad de ocupare de 300%", a declarat Ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, ca urmare a suspiciunii aratate de domnul George Copos cu privire la numarul turistilor straini, care au vizitat litoralul romanesc n acest an.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona