S.O.S. - Cabana Diham!
Articol
Se spune ca itanii, cum ii numeste poporul nostru pe cei care traiesc intre piscurile muntilor, capata de-a lungul existentei lor taria de piatra a varfurilor de sub nori iar frumusetea lor sufleteasca este asemanatoare splendidelor peisaje montane. Si mereu am spus ca, intr-adevar, cabanierii sunt oameni alesi. Din pacate, in Carpati au ramas putini cabanieri adevarati care au invatat aceasta grea meserie in familii de vechi cabanieri si au mostenit-o din tata in fiu.
Sotii Gigi si Oara Bordea, cum ii alinta toata suflarea romaneasca iubitoare de munte, sunt tot cabanieri si au avut in grija cabane carpatine ridicate la noi inca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Oara are un frate, tot cabanier adevarat, care a gazduit turistul de munte, pe la multe cabane bucegene - este vorba de Nicu Soric.
Cat despre Gigi si Oara ce sa va spun... acum cand ei au trecut printr-o mare nenorocire? Toata tara a aflat ca in ziua de 2 decembrie - ambele cabane de la Diham, gospodarite de acesti admirabili cabanieri, in urma unui puternic incendiu, s-au transformat in scrum. Nu se cunoaste cauza reala a acestui imens parjol care a mistuit ambele cabane de la Diham. Vestea disparitiei splendidei baze de gazduire de la Diham a brazdat ca un fulger intreaga tara si asta pentru ca sotii Bordea au, pe pamantul romanesc, nu mii, nici zeci de mii, cred ca sute de mii de prieteni. Gigi si Oara au slujit sfanta meserie de cabanier aproape 40 de ani. De mici, de copii, au crescut in cabanele gospodarite de parintii lor si ei, fii de cabanieri. I-am cunoscut la casele montane de gazduire si ospetie a drumetilor montani de la Varful Omu (unde si-au inceput cariera de cabanier in 1965), Caraiman, Babele si Diham. Ei confirma acel proverb romanesc care spune ca: "omul sfinteste locul". Toate cabanele pe care le-au avut in grija au fost exemplar gospodarite, iar iubitorii muntelui ii cautau mereu. Nu numai cei cu rucsacul in spate le spuneau mereu ziua buna, ci si alpinistii, schiorii, geologii, meteorologii, salvamontistii, oameni cu meserii si varste diferite, care din adolescenta si-au purtat pasii pe cararile Bucegilor si care si-au crescut copiii tot cu iubirea de munte.
Nu stiu ce-or fi simtit in sufletul lor Gigi si Oara cand si-au vazut cabanele prefacute scrum. Dar sunt sigur ca ei au inima tare - si vreau sa le spun ca toti prietenii din toata tara au fost si sunt alaturi de durerea lor. Foarte multi au alergat la Diham sa-i imbarbateze. Si foarte, foarte multi au cautat sa le arate pretuirea lor. Astfel, chiar a doua zi dupa incendiu, Fundatia Amfiteatru din Bucuresti a lansat in toata tara, o actiune de sprijinire in fel si chip a reconstruirii cabanei Diham. Primii care au raspuns acestui strigat al omeniei, as zice, sunt doi iubitori ai Carpatilor si prieteni ai sotilor Bordea. Ei au donat pentru cabana Diham suma de 80.000.000 lei. Cluburile si cercurile de turism din toata tara, reunite recent in Asociatia Nationala a Cluburilor de Turism pentru Tineret, au anuntat ca vor sprijini cu zile de munca reconstruirea cabanei de la Diham - si mesaje de raspuns la actiunea "S.O.S. Cabana Diham" sunt, pe zi ce trece, din ce in ce mai numeroase.
Puteti contribui si dumneavoastra la acest proiect cu fonduri, asa cum au facut-o si domnii Hidegcuti Ioan (10 milioane lei) si Gheorghe Sanda (2 milioane lei).
Contul pentru donatii este: 2511000041601557, deschis la West Bank SMB..

Am initiat actiunea de reconstructie a cabanei Diham din considerente sentimentale, dar si profesionale. Sentimentale pentru ca sunt bun prieten cu familia de cabanieri Oara si Gigi Bordea si profesionale pentru ca revista noastra promoveaza cu consecventa turismul romanesc. Cabana Diham este o emblema a turismului montan, o valoare sociala greu de estimat pe care, din pacate, o apreciaza doar cunoscatorii Bucegilor. Valoarea ei este data de capacitatea celor doi OAMENI pe care i-am pomenit si care, de-a lungul vietii lor de cabanieri, au ajutat multa lume. Daca s-ar intoarce macar o parte din ceea ce ei au daruit oamenilor, cabana s-ar putea reface in anul 2003.

Aurel Borsan
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona