Caras Severin
Articol
Invecinandu-se la sud-vest cu Republica Serbia, la sud-est cu judetul Mehedinti, la est cu judetul Gorj, la nord-est cu judetul Hunedoara si la nord-vest cu judetul Timis, judetul Caras-Severin ocupa intre aceste limite o suprafata de 851.974 ha, adica 3,6% din suprafata Romaniei, ceea ce face sa fie situat pe locul trei in ierarhia judetelor tarii.Din punct de vedere geografic, Caras-Severinul este un judet montan, muntii ocupind 65% din suprafata acestuia. Astfel, zona montana este reprezentata de Muntii Banatului din care fac parte: Muntii tarcului, Cernei, Muntele Mic, Semenic, Aninei, Dognecei, Locvei si Almajului. Conditiile naturale ale judetului Caras-Severin au permis dezvoltarea asezarilor umane inca din cele mai vechi timpuri. In "Cronica notarului anonim" este mentionat cnezatul lui Glad, care isi avea centrul pe teritoriul actualului judet Caras-Severin. Prima mentiune documentara cu privire la comitatul Caras dateaza din anul 1200. Sapaturile arheologice efectuate la Baile Herculane au scos la iveala urme de locuire ale omului inca din paleolitic. La Resita, prezenta omului a fost semnalata inca din comuna primitiva. Existenta asezarilor dacice, precum si instaurarea ulterioara a stapanirii romane sunt atestate de numeroase urme descoperite pe raza orasului. Una dintre cele mai vechi asezari din Banat, Caransebesul, a fost atestata documentar in anul 1289. Marturii ale existentei omului in perimetrul orasului Oravita dateaza din perioada 1690-1694. Cele mai vechi urme de locuire pe teritoriul localitatii Moldova-Noua dateaza din paleolitic. Prima atestare documentara a orasului Bocsa dateaza din anul 1437. Orasul Otelul Rosu, dezvoltat pe vatra localitatii Ohala Bistra, a fost atestat documentar in secolul al XIV-lea.
Acestea sunt doar cateva repere care demonstreaza faptul ca judetul Caras-Severin, situat la intrarea Dunarii in tara, a fost locuit din cele mai vechi timpuri.
Potentialul turistic al judetului Caras-Severin, deosebit de variat si bogat, de mare valoare si atractivitate, este datorat cadrului natural, resurselor balneare, monumentelor istorice si de arta, precum si bogatiei fondului etnofolcloric.
Rezervatiile naturale, de o valoare peisagistica inestimabila, ocupa intinse teritorii pe suprafata judetului, fiind integrate in perimetrul parcurilor nationale.
Fondul piscicol este reprezentat de 6 pastravarii, 15 lacuri si 46 de ape curgatoare, care se preteaza pescuitului. In Caras-Severin exista 79 de fonduri de vanatoare ce apartin Directiei Silvice si Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi.
In ceea ce priveste monumentele religioase, judetul Caras-Severin are 439 de biserici (227 ortodoxe, 54 romano-catolice, 23 greco-catolice, 3 reformate, 130 neoprotestante), 2 sinagogi si 11 manastiri (10 ortodoxe si una romano-catolica).
Numeroase ruine de cetati medievale se intalnesc la tot pasul pe cuprinsul judetului Caras-Severin. Numarul acestora se ridica la 24.
Pe intreaga suprafata a judetului Caras-Severin exista 583 de ansambluri monumentale, statui si situri arheologice, din care: 29 de ansambluri monumentale, 284 de monumente, 13 statui si 257 de situri arheologice. La Rusca Montana se afla Monumentul Turismului, unic in Europa.
Supranumit "Acoperisul Banatului" sau "Sinaia Banatului", Platoul Semenicului merita cu prisosinta denumirea de "turn de apa al Banatului" deoarece din sisturile cristaline ale Semenicului, apa iese la suprafata in nenumarate izvoare. Aceste izvoare alimenteaza o vasta retea de paraie tributara bazinelor Barzavei, Timisului, Nerei si Carasului.
Statiunile cuprinse in aceasta zona sunt: Semenic, Crivaia, Trei Ape si Secu.
Complexul turistic Semenic este situat la o altitudine de 1440 m, in apropierea varfurilor Piatra Goznei si Semenic. Statiunea este usor accesibila pe soseaua asfaltata Resita - Valiug - Prislop - Semenic. Accesul la statiune se poate face si cu telescaunul din Poiana Goznei. Unitatile de cazare din cadrul complexului turistic Semenic sunt constituite din hoteluri, cabane si vile, care functioneaza tot timpul anului.
Zona turistica Crivaia s-a conturat in jurul celor doua lacuri de acumulare Breazova si Gozna. Statiunea Crivaia este situata la latitudinea de 600 m si la se afla la 20 km de Resita.
Statiunea Trei Ape se afla pe malul lacului cu acelasi nume, unul dintre cele mai frumoase lacuri din cadrul judetului, si impreuna cu satele turistice Garana si Brebu Nou, ofera conditii pentru agrement, drumetii, sporturi nautice, sporturi de iarna si pentru odihna.
Pe malul lacului Secu, la 13 km de Resita, se afla statiunea Secu, cautata mai ales pentru turismul de week-end.
Zona turistica a Muntilor Aninei cuprinde chei de o frumusete deosebita si statiuni turistice. Se remarca statiunea Marghiras, cu lacurile Buhui si Marghiras, pestera Buhui (cea mai mare din judetul Caras-Severin - peste 7 km lungime).
Se remarca apoi Cheile Minisului cu izbucul si Cascada Bigar, Cheile Nerei-Beusnita si rezervatiile naturale.
Zona turistica Muntele Mic cuprinde domeniile schiabile de pe Muntele Mic, tarcu, Godeanu si Poiana Marului. Turismul este practicat aici in toate formele sale: turism montan (drumetie, cunoastere, alpinism), sporturi de iarna (Muntele Mic), odihna si recreere (in toti muntii, dar mai ales pe Bistra Marului, cu lacul si complexul Scorillo), vanatoare si pescuit sportiv, turism itinerant cu valente culturale, agroturism (satul Marga).
Complexul turistic Muntele Mic este situat la altitudinea de 1545 m si este accesibil printr-un telescaun cu lungimea de 3,5 km (cel mai lung din tara), care porneste din localitatea Borlova. Pentru cazare exista doua hoteluri si sase cabane.
Zona turistica Moldova Noua cuprinde o buna parte din cel mai spectaculos defileu al Dunarii - Clisura.
Zona turistica a Vaii Cernei este caracterizata prin varietatea si pitorescul peisajului Parcului National Domogled - Valea Cernei, bogatia faunei si florei cu specific mediteraneean si existenta apelor minerale termale fac ca aceasta zona sa fie de prima importanta pentru turismul intern si international, datorita in special statiunii balneoclimaterice Baile Herculane.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona