Ghimbav orasul cu inima saseasca
Articol
Comuna Ghimbav este situata in sudul judetului Brasov, fiind singura comuna suburbana din judet. Ea este asezata in zona de campie piemontana si este traversata de cursul raurilor Barsa si Ghimbasel. Localitatea Ghimbav se afla la intersectia celor mai importante zone turistice din judetul Brasov: orasul Brasov, pe drept cuvant numit "orasul muzeu", statiunea Poiana Brasov, Muntii Postavaru, Cristianu Mare si Piatra Mare, statiunea Predeal, orasul si cetatea Rasnov, Zarnesti (de unde se poate urca in Piatra Craiului).Originea comunei este legata de cei 14 ani ai prezentei cavalerilor teutoni si de colonizarea sasilor in aceasta perioada. Pana in jurul anului 1700, lipsesc izvoarele care sa vorbeasca de romani si de viata lor, se presupune ca ar fi existat un numar de 30 de familii de romani, cu circa 150 de suflete, a caror preocupare de capatai ar fi fost pastoritul si lucrul in dijma sau cu ziua pe pamantul sasilor. Denumirea germana a satului "Veidenbach" (raul cu salcii), nu are nimic in comun cu denumirea romaneasca a localitatii, ce provine, la randul ei, de la numele raului care traverseaza comuna. Izvoarele raului sunt in muntele Ghimbav din Masivul Bucegi (muntele a dat numele apei, iar apa a botezat comuna).
Ceea ce atrage cel mai mult la aceasta asezare suburbana orasului Brasov este modul in care locuitorii acesteia au stiut sa conserve in timp portul stramosesc, obiceiurile si traditiile sasesti, precum si arhitectura intregii comunitati (case taranesti vechi). Un calator care trece intamplator prin satul Ghimbav se va simti transpus cu cateva sute de ani in urma daca, in calea sa, va intalni un alai de nunta. Cu o duminica inaintea nuntii, un grup de baieti si fete imbracati in costume populare anunta nunta in sat si fac invitatiile. In timpul nuntii mireasa dispare si se imbraca in portul obisnuit. Mirele cu tot alaiul, compus din 45 de tineri calari, imbracati in costume populare, cauta mireasa disparuta. Dupa ce o gasesc, se plimba cu ea calari si o prezinta intregului sat.
Un alt obicei care s-a pastrat pana in zilele noastre, este intampinarea zilei de 1 Mai si petrecerea ei. Dis de dimineata, o data cu ivirea zorilor, pompierii imbracati in uniforma, cu fanfara in frunte, defileaza in intreaga comuna si invita locuitorii la sarbatoare. Batranii isi amintesc ca in aceasta zi, toate portile caselor erau ornate cu multa verdeata, dand aspectul de sarbatoare a primaverii.
Cele mai importante obiective turistice din Ghimbav sunt edificiile religioase ale localitatii, cum ar fi: Biserica Evanghelica fortificata, construita in stil gotic la sfarsitul secolului XIII-lea si Biserica ortodoxa "Sf. Treime", construita in 1780, cu danie de la Ioan Doghici, negustor din Brasov. De asemenea, aici se regasesc numeroase case taranesti a caror arhitectura a fost conservata in timp, precum si ruinele unei cetati taranesti. Anul in care aceasta cetate a fost ridicata nu se mai cunoaste, insa ea a fost renovata in 1789.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona