Cetatile fortificate de la Prejmer si Harman
Articol
In nord-Estul Brasovului se afla doua comune: Prejmer si Harman, care detin doua biserici fortificate remarcabile. Desi maghiarii sunt primii care au inceput sa-si fortifice lacasurile de cult, iar moldovenii si-au ridicat ziduri in jurul manastirilor lor, transilvanenii de origine germana au fost cei care au perfectat acest stil, incepand cu secolul al XV-lea. Stavila in fata sutelor de invazii tataresti si turcesti, bisericile fortificate de la Prejmer si Harman au reusit sa ramana in picioare si dupa lungul razboi al timpului.In comuna Prejmer, se afla cea mai mare biserica fortificata din sud-estul Europei, construita in secolul al XIV-lea. De-a lungul veacurilor, lacasul de cult s-a transformat intr-o adevarata cetate taraneasca fortificata, iar datorita arhitecturii specifice stilului transilvanean, aceasta face parte in prezent din monumentele protejate de UNESCO. Ridicata pentru a deveni un obstacol impotriva invaziilor turcesti si tataresti, cetatea taraneasca de la Prejmer a fost construita in forma de cruce, fiind inconjurata de ziduri ce masoara peste 14 m inaltime si 6 m in latime. Accesul in fortareata se realizeaza prin intermediul unui pasaj arcuit de peste 30 m inaltime, intarit de doua randuri de porti. Cea de-a doua poarta care strajuieste pasajul avea rolul de a opri hoardele de invadatori care reuseau sa treaca de prima poarta, astfel acestea erau prinse la mijloc. In interiorul fortaretei se afla biserica cetatii, care beneficiaza de un zid in forma de fagure, iar fiecare familie din Prejmer se refugia in cate o incapere din interiorul fortaretei, daca satul era atacat. In timp de pace, locurile de adapost ale cetatii erau folosite ca depozit pentru cereale si mancare.
Azi, o singura familie mai locuieste in cetatea taraneasca de la Prejmer si ingrijeste acest monument medieval, vechi de peste 500 de ani.
Cetatea taraneasca de la Harman este situata in mijlocul unei comune, la numai 8 km de Brasov. Ea dateaza inca din secolul al XIII-lea, cand populatia saxona din zona a ridicat o biserica inconjurata de ziduri puternice, bastioane si turnuri inalte. Din cauza invaziilor turcesti si tataresti, satenii din Harman au ridicat, treptat, tot mai multe ziduri de aparare si locuinte de refugiu, astfel incat interiorul cetatii are, acum, forma unei piete din centrul unui oras, cu o bolta in forma de cruce. Biserica fortificata este inconjurata de doua capele: Halmeag si Bartolemeu, ceea ce indica influenta stilului cistercian. De asemenea, influentele acestui stil pot fi usor identificate si datorita ferestrelor rotunde care inca mai exista. Capela nordica a cetatii a fost reconstruita in secolul al XV-lea, avand o bolta exterioara sculptata in piatra, in fiecare din cele patru colturi existand un chip de om cioplit. Capela sudica are, in schimb, trei ferestre duble, cu un design in forma de jumatate de scrisoare, ce reprezinta o dovada vie a tranzitiei dintre stilul romanesc si cel gotic, folosit mai tarziu la reconstruirea fortaretei. Cel mai important moment din istoria cetatii fortificate de la Harman tine de construirea unui turn masiv in partea vestica a edificiului, cu un rol extrem de important in apararea intregii comune.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona